Emeklilere kötü haber geldi! O isimden kritik açıklama

Emeklilere kötü haber geldi! O isimden kritik açıklama

Uzman isim sosyal medya hesabından emeklilere kara haberi açıkladı.

Merkez Bankası eski Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Hakan Kara, emekli maaşlarının gıda enflasyonu karşısında yaşadığı kaybı çarpıcı bir grafikle gözler önüne serdi.

Prof. Dr. Kara, emekli maaşlarındaki erimeyi yemek fiyatlarıyla değerlendirerek, "Enflasyon, emeklilerin alım gücünü adeta ezip geçmiş" dedi.

442136-753262271.jpg

Emekli maaşlarının yıllar içindeki düşüşüne dikkat çeken Kara, Temmuz 2024 düzenlemesiyle en düşük emekli maaşına yapılan 2 bin 500 TL'lik seyyanen artışla birlikte bu maaşın 12 bin 500 TL'ye yükseldiğini ancak enflasyon karşısında değer kaybetmeye devam ettiğini belirtti.

GIDA ENFLASYONU ALDI BAŞINI GİTTİ

Türkiye'de gıda enflasyonunun dünya genelinin aksine yükselişini sürdürdüğünü ifade eden Kara, Temmuz 2024'te gıda enflasyonunun yüzde 58,91 seviyesinde gerçekleştiğini vurguladı.

Prof. Dr. Kara, emekli maaşlarıyla alınabilecek yemek miktarını gösteren bir grafik paylaştı ve 2021 sonrasında emeklilerin alım gücünün büyük bir darbe aldığını belirterek, "Enflasyon, emeklileri silindir gibi ezip geçmiş" ifadelerini kullandı.

tued-intibak-05062023-1080x642.jpg

Grafikte, 2017'den 2024'e kadar emekli maaşıyla alınabilen tavuk döner, İskender ve köfte gibi yemeklerin sayısının neredeyse yarıya düştüğü görüldü.

Aynı grafikte asgari ücretle alınabilecek yemek sayısındaki düşüşe de dikkat çeken Kara, asgari ücretlilerin alım gücünün son 7 yılda azaldığını ancak emekliler kadar dramatik bir düşüş yaşanmadığını belirtti.

Kara, "Son yıllarda asgari ücretlinin durumu kötüleşse de emekliler kadar vahim değil" dedi.

kara-jdfe.webp

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.