Geçtiğimiz günlerde alınan kararla birlikte, emeklilikte haciz işlemlerine yönelik uygulanan yaptırımlarda önemli gelişmeler yaşandı.
Yaşanan önemli gelişmeyle birlikte artık emekli vatandaşların gelirleri, aylıkları ve ödenekleri, muvafakat alınmadan haczedilemez ve bloke edilemeyecek hale getirildi.
Bankalar tarafından emeklilerin aldıkları maaşlarda kesinti uygulaması, bu yıldan itibaren mümkün olmayacak.
Fakat eğer bu karardan önce emekli vatandaşlardan bu tür kesintiler yapılmışsa, emsal davalara atıfta bulunarak açılacak dava sonucunda paralarının iadesi gerçekleşecek.
Emekli vatandaşların şikayetleri üzerine çekilen kredi, senetle yapılan taksitli borçlanmalar ve vergi borcu ödemeleri gibi durumlarda vatandaşlar haciz işlemleriyle karşı karşıya geliyor.
Bu durumu değerlendiren Sosyal Sigortalar Kanunu'na göre, emeklilerin gelirleri, aylıkları ve ödenekleri bankalar tarafından muvafakat alınmadan herhangi bir şekilde haciz işlemi uygulanamaz ve bloke edilemez.
Durum böyle olunca Yargıtay, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığına sahip olan mensupların emekli maaşlarından yapılan tüm kesintilerin Anayasa'ya aykırı olduğunu belirleyerek, bu kesintilerin tamamının iade edilmesine mahkemece karar verildi.
Emekli aylıkları, yüksek yargı tarafından "yaşam hakkı" olarak kabul edilmekte ve bu gelirlerin bankalar tarafından bloke edilmesi veya kesintiye uğratılması hakkının olmadığı vurgulanmaktadır.
Günümüzde, emekli aylıkları nafaka ve SGK prim alacakları sebebiyle haczedilebilmektedir. Ancak, SGK'nın emekliden alabileceği tutarın dörtte biri oranında haciz işlemi uygulanabilmektedir.
Emekli vatandaşlar, aylıklarında yapılan kesinti ve banka blokajının kaldırılması için Tüketici Hakem Heyetlerine başvurma hakkına sahiptirler.
Aylığa doğrudan haciz uygulanamamasına rağmen, emekli bireyin adına kayıtlı olan varlıklar, yani araç, ev veya arazi gibi mülkiyetler, icra yoluyla elde edilebilir.