SSK, Bağ-Kur emekli zammı yüzde 11,68'lik ek zam ile yüzde 49,25'e yükselerek memur emeklisi zam oranına dengelenmişti. Ocak emekli maaşı ve maaş farkları ise hesaplara yatırılmaya başlandı. SGK e-Devlet'te yeni maaşları değiştirdiğini açıkladı.
SSK, Bağ-Kur emekli zammı yüzde 11,68'lik ek zam ile yüzde 49,25'e yükselerek memur emeklisi zam oranına dengelenmişti. Ocak emekli maaşı ve maaş farkları ise hesaplara yatırılmaya başlandı. SGK e-Devlet'te yeni maaşları değiştirdiğini açıkladı.
Milyonlarca emekli için Ocak ayında gerçekleştirilen yüzde 11,68'lik ek artışla yüzde 49,25 zamlı maaş alacaktı. Sabah Gazetesi’nden Faruk Erdem’in yazısına göre, Bu zamlı maaşlar, emeklilerin hesabına yatırılmaya başlandı. SGK e-devlette yeni maaşları güncellediği aktarıldı. E-Devlet'te bir de ilave fark eklenmesi ise dikkat çekti.
Şubat maaşlarını almaya hazırlanan emekliler için Sosyal Güvenlik Kurumu e-Devlet sisteminde yeni maaşları güncelledi.
E-Devlet sisteminde ayrıca yapılan fark ödemeleri de bulunuyor. Pek çok vatandaş ise maaş öğrenme yollarını merak etmeye başladı.
İlk olarak 4 (A-B-C) emekli aylık bilgisi bölümüne tıklayarak gireceğiz. Burada detay kısmına girişi yaptıktan sonra karşınıza, "Aylık tutar", "Birikmiş aylık tutar" ve "ek ödeme" bölümleri sizi karşılayacak. Maaşı taban maaşın altında olanlar için ise "5510/ Ek 19 destek ödemesi" kısmı da bulunuyor.
Aylık tutar: Buradaki rakam emeklinin kök aylığını ifade ediyor. Bundan sonra yapılacak tüm artışlar bu rakam üzerinden gerçekleşecek. Temmuz ayında yapılacak artış oranı da buna eklenecek.
Ek ödeme: Sizin kök maaşınızın yüzde 4'ünü gösteren bir rakamdır. Bu rakam kök maaşınıza ilave edilerek bankaya yatacak.
Birikmiş aylık tutar: Ocak ayından oluşan 11.68 puanlık refah payı eklenmesi sonrasındaki maaşınızı gösteren bir bölümdür. Bu rakam şubat ayında yatırıldığı için açtığınız hesaplamada bulunuyor. Bu fark size ödenmesi yapıldığı için bankaya kök maaş ve ek ödemeniz gönderilecek.
İKİNCİ ADIM: 4( A-B-C) emekli aylık ödeme bilgisi kısmına tıklayarak giriyoruz. Bu bölümde Şubat ayı içinde size yapılan ödemelerin detayları sizi karşılayacak. "Net aylık tutar", "Aylık tutar", " Ek ödeme" ve "Birikmiş ödeme tutar" bölümleri önünüze çıkacak. Son olarak maaşınızdan bir kesinti (ilaç-hastane) varsa onları da bu bölümde göreceksiniz.
Net aylık tutar: Bu kısımda sizin Şubat ayı içinde aldığınız toplam ödeme bilgisi bulunuyor. Bu bölüme göre kök maaşınız, ek ödemeniz ve Şubat ayı başında ödenen Ocak ayına ait 11.68 puanlık farkın toplamı bulunuyor. Bu kısımda önünüze çıkan rakam size bu ay ödenmiş yada ödenecek rakam olarak çıkar, maaşınız değildir.
Aylık tutar: Kök maaşınızı gösteren bir kısımdır. Ek ödemenin olmadığı tüm artışlar bu rakam üzerinde yapılacak.
Ek ödeme: Kök maaşınızın yüzde 4'ü alınarak ek ödeme olarak belirleniyor. Kök maaşınızın ilavesi ile bankaya yatırılacak.
Birikmiş ödeme tutarı: Şubat ayında yapılan tüm ödemeler bu bölümde öğrenebileceksiniz.
BİRİNCİ ADIM:
*4 (A-B-C) emekli aylık bilgisi
*Kök maaş bilgisi
*Eke ödeme bilgisi
*5510/ Ek 19 destek ödemesi
İKİNCİ ADIM:
*4( A-B-C) emekli aylık ödeme bilgisi
*Net maaş
*Ek ödeme
*Hesaba yatacak para
*5510/ Ek 19 destek ödemesi
EMEKLİ MAAŞI NE ZAMAN YATACAK?
Emeklilerin maaşları değişik tarihlerine göre yatırılıyor. SSK ve Bağ-Kur'da tahsis numarasının son rakamına göre günler şekilleniyor. SSK emeklileri her ayın 17'si ile 26'sı arasında maaş alırken Bağ-Kur emeklileri 25'i ile 28'i arasında ödemeleri alıyor. Memur emeklileri ise her ayın 1'i ile 5'i arasında maaşları yatırılıyor.
E-devlet üzerinden bir de ‘Bugün emekli olsam ne kadar maaş alırım’ sorgusu ile ne kadar maaş alacağınızı öğrenebilirsiniz. Fakat, enflasyon, maaş değişiklilerine göre süre değişebilir.