Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve 2023 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin Meclis Genel Kurulu'ndaki görüşmelerinde önemli açıklamalarda bulundu.
Yılmaz, geleceğe yönelik enflasyon hedeflerine dair şu açıklamaları yaptı:
“Önümüzdeki dönemde bu eğilimin sürmesiyle birlikte, dezenflasyon sürecini başarıyla tamamlayarak, yeniden tek haneli enflasyon seviyelerini görmeyi ve böylece kalıcı fiyat istikrarı dönemine geçmeyi hedefliyoruz.”
255,6 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT
Türkiye'nin ihracat performansına da değinen Yılmaz, 2023 yılında 255,6 milyar dolarlık rekor ihracat gerçekleştirildiğini belirtti. Bu sayede Türkiye'nin dünya ihracatından aldığı pay, yüzde 1,07 seviyesine çıkmış oldu. Küresel ekonomideki belirsizliklere, daraltıcı politikalara ve jeopolitik gerginliklere rağmen Türkiye'nin ihracatının güçlü bir performans sergilediğini vurgulayan Yılmaz, ülkenin dış ticaret alanındaki başarılarını sürdürdüğünü dile getirdi.
Son olarak, Türkiye'deki mevduat yapısındaki değişime değinen Yılmaz, KKM’nin toplam mevduat içindeki payının yüzde 26,2’den yüzde 6,6’ya gerileyerek Türk Lirası mevduatın payının yüzde 57,3’e çıktığını belirtti. Ayrıca, mevduat dolarizasyonunun da yüzde 36,1’e gerileyerek 2015 yılından bu yana en düşük seviyeye indiği bilgisini verdi. Türkiye'nin kredi temerrüt takası (CDS) priminin de 2024 yılı içinde Şubat 2020 seviyelerine kadar gerilediğini açıkladı.
Cevdet Yılmaz'ın açıklamaları, Türkiye ekonomisinin geleceği hakkında iyimser bir tablo çizerken, enflasyonla mücadelede atılacak adımlar ve ekonomik istikrar hedeflerine yönelik önemli bir yol haritası sundu.