Eskisi gibi mutlu etmeyecek 'Çikolataya rekor zam'

Eskisi gibi mutlu etmeyecek 'Çikolataya rekor zam'

Gana ve Fildişi Sahili gibi dünyanın en büyük kakao çekirdeği üreticileri, yaşanan kuraklık nedeniyle kakao fiyatlarında tarihi bir yükseliş yaşandı.

Kakao ağaçlarının kesilip yerlerine yenilerinin dikilmesi, üretimi olumsuz yönde etkilerken, El Nino gibi hava olayları da durumu daha da karmaşık hale getiriyor.

Özellikle Gana ve Fildişi Sahili gibi kakao üretiminin yoğun olduğu bölgelerde, kuru ve sıcak hava dalgaları verimi ciddi şekilde azaltıyor ve dolayısıyla üretimdeki durum daha da kötüleşiyor.

Kakao fiyatları son 45 yılın zirvesinde: Çikolata fiyatlarına zam bekleniyor

Kakao kıtlığı riskinin artması, hem üreticileri hem de tüketicileri endişelendiriyor. Bu durum, fiyatlara da hızla yansıyor.

Eğer bu durum devam ederse çikolata gibi nadir lezzetler herkes tarafından sık sık tüketilemeyecek hale gelebilir ve çikolata keyfi sınıfsal bir ayrım haline gelebilir gibi görünüyor.

Sektörden elde edinilen bilgilere göre;

Gana ve Fildişi Sahili'nde meydana gelen kuraklık, dünya genelinde kakao fiyatlarında rekor seviyelere ulaşmasına neden oldu.

Bu durum, önde gelen çikolata üreticilerini ürünlerinde fiyat artışı yapma konusunda uyarıyor.

Çikolatanın da tadı kaçtı... Zam geliyor!

Gana ve Fildişi Sahili gibi Batı Afrika ülkelerinde yaşanan kuraklık, dünya çapında en büyük kakao çekirdeği üreticilerini etkiledi ve küresel kakao fiyatlarında tarihi bir rekorun kırılmasına neden oldu.

New York Emtia Borsası'nda kakao fiyatları ton başına 6.000 dolar seviyesine ulaşarak rekor seviyeye çıktı.

Güney yarımkürede hava şartlarını etkileyen El Nino'nun Batı Afrika'daki negatif etkisiyle birlikte, çikolata endüstrisinin ana hammaddesi olan kakao fiyatları son bir yılda çarpıcı bir artış kaydetti.

Kakao fiyatları, sınırlı arz kaynaklı endişelerle birlikte ICE'de 5.970 dolara kadar yükseldi, ardından 5.890 dolara geriledi. Londra'da da fiyatlar 4.800 sterlin seviyelerine çıktı.

Bazı analistler, fiyatların mevcut seviyelerden gerileyerek yıl sonuna kadar düşeceğini öngörürken, diğerleri ise fiyatların hızla yükselmeye devam edeceği konusunda uyarıyor.

Böbrekleri rahatlatan kakaonun diğer özellikleri nelerdir?

FİYATLARDA İKİ AYRI DURUM ANALİZİ

2023 yılının en yüksek prim elde eden ürünlerinden biri olan kakao, yılbaşından itibaren 1.690 dolar civarında artış gösterdikten sonra bir miktar gevşeme gösterdi.

Bazı analistler ve algoritmik hesaplama modelleri, fiyatların bu çeyreğin sonunda ton başına 5.980 dolara ve 12 ay sonrasında 6.346 dolara yükseleceğini öngörüyor.

Reuters'in dokuz tüccar ve yatırımcıyla yaptığı ankete göre ise fiyatlar, 2024 yılını mevcut seviyelerin altında kapatma eğiliminde.

Katılımcılar, fiyatların rekor seviyelerinden geri dönmesini bekliyor ancak yine de küresel pazarın arz açığı devam ettiği için 2024'ün 2023'e göre yaklaşık %10'luk bir yıllık kazançla kapanacağı tahmin ediliyor.

Anketin medyan tahminine göre, şu anda Londra'da 4.800 sterlin düzeyinde olan fiyatlar, 2024'ün sonunda metrik ton başına 3.700 sterline gerileyecek. Ancak 2023 sonunda görülen seviyelerden %9,5 daha yüksek yılı bitirecek.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.