Keyif verici yiyecekler arasında bulunan ve mutlulukla bir ilgisi olduğu söylenen çikolatadan uzak kalabiliriz. Son dönemde üreticisini mutlu edemeyen çikolata, endişeli bir sürece soktu.
Dünya genelinde artan kakao fiyatları, üreticileri ve tüketicileri olumsuz yönde etkiliyor. Üst üste dört sezon boyunca düşen üretim, fiyatlarda artışı tetikliyor. Düşüş yaşanmasının sebebiyse Batı Afrika’da baş gösteren bir virüs oldu.
Kakao ağaçlarını saran virüs, tedavisi olmaması nedeniyle çikolata ağaçlarının kesilmesine neden oluyor. Yeni dikilen ağaçların tam bir üretime katılabilmesi için zaman geçmesi gerektiğinden henüz tam verim alınamaması sebebiyle üretim düşüyor.
HAVA DURUMU DAHA DA KÖTÜLEŞTİRİYOR
Kakao ağaçlarının kesilmesi ve yerine yenilerinin dikilmesi üretimi düşürürken, El Nino gibi hava muhalefeti durumu içinden çıkılamaz bir hale sokuyor. Gana ve Fildişi Sahilleri gibi kakao üretiminin bol olduğu bölgelerde kuru ve sıcak hava dalgası verimi düşürüyor ve böylece üretimdeki durum daha kötüye gidiyor.
Kakao kıtlığı riskinin artması, hem üreticiyi hem de tüketiciyi endişelendiriyor. Durum fiyatlara da anında yansıyor. Bu durum sürerse nadide bulunan çikolatayı herkes sık sık yiyemeyecek ve çikolata sevmek de sınıfsal olacak gibi görünüyor.