Geçim derdi nedeni ile ödenmeyen kiralar ve ev sahibi kiracı arasındaki yüksek kira bedelleri dava konusu olurken İstanbul'da yeni ev kiralayacakların ise ayaklarına su indi.
Geçim derdi nedeni ile ödenmeyen kiralar ve ev sahibi kiracı arasındaki yüksek kira bedelleri dava konusu olurken İstanbul'da yeni ev kiralayacakların ise ayaklarına su indi.
Yaz aylarında bir nebze trafik sorununun azalması ile yüzü gülen İstanbullar bu kez yüksek ev kiraları ile cebelleşiyor. Kira ücretleri geçen ayı da aştı.
İstanbul'da kazandıkları okulun sevincini yaşayamayan öğrenciler başını sokacak bir kiralık ev derdine düştü. Ez sahipleri de boş tutukları evlerini yüksek kiraya vermek için yarışa girdi. Talep fazla olunca da kiralar bakın nasıl yükseldi?
Barınma ve yüksek kira sorunu İstanbul'da kemikleşmiş trafik derdini de geride bırakarak ilk sıraya yerleşti. Cebinizde yeterli paranız olsa da kiralık ev bulmak iyice zorlaştı. İstanbul'un merkez ilçelerinde bakın kiralar ne kadar?
İstanbul'da aktif eğitim veren 11 devlet üniversitesi ve 44 vakıf üniversitesi eğitim veriyor. İstanbul tam anlamı ile içinde bulunduğumuz ay öğrenci ve memur akımına uğradı. Geçen ay 3+1 liraya tutulabilin para ile artık 2+1 bir ev tutabilmek rüya oldu.
Çok lükse kaçmadık. İstanbul'daki 2+1 kiralık ev fiyatlarına mercek tuttuk Bakın hangi semtteki ev kiraları bir ay önceki rakamlara göre nasıl uçuşa geçti...
Beşiktaş'ta 2+1 mütevazi bir ev kiralamak istediğinizde 20 bin liranın üzerinde bir ev kirası ödemeyi göze almalısınız. Beşiktaş'ta ev kiraları her semtte olduğu gibi evin bulduğu yere evin içinin yenilik durumuna göre değişiyor. Peki aylık 11 bin lira asgari ücretle geçinen bir aile İstanbul'da üniversite kazanan çocuğunu nasıl okutacak?
Beşiktaş'ta küçük diyebileceğimiz dairelerin kiraları 20 binden liradan başlıyor diyoruz ancak bu kirayı ödemeyi kabul etseniz bile kiralamak pek mümkün olmuyor. Kapanın elinde kalıyor. 70-90 metrekare evlerin kiraları 35 bin 40 aralığında seyir gösteriyor.
Eğer hayaliniz bir Towers'da oturmak ise 200 bini gözden çıkarmanız gerekiyor. Ancak çoğu Towers'ta kiralar 300 bin 400 bin aralığında.
KADIKÖY'DE EV KİRALARINDA SON DURUM
Kadıköy'de ise çok farklı değil. Kadıköy'de kiralık ev bulmak 20 bin TL'ye mümkün. 20 bin TL vererek kiralacağınız evin çoğu zaman bodrum katı ya da iyi ihtimalle giriş katı olacağını göze almalısınız. Üniversite öğrencilerinin sıklıkla tercih ettiği Kadıköy'de öğrenciye uygun ibareli evler ise ne yazık ki oldukça eski binalarda bulunuyor. Öğrencilerden bu evler için en az 15 bin TL isteniyor. Eğer Göztepe ya da Acıbadem'de bir ev kiralamayı düşüyorsanız 40 bin 50 bin TL'yi gözden çıkarmanız gerekiyor.
ÖĞRENCİLER BAĞCILAR'A İTİLİYOR
İstanbul Bağcılar'da ise kiralar nispeten daha ucuz. 10-15 bin aralığında ev bulmak mümkün. Bu kez de öğrenciler için ulaşım sorunu çıkıyor. Sitelerde ise Bağcılar'da ev kiraları ortalama 25 bin TL'yi buluyor.
SANCAKTEPE UZAK AMA UYGUN
İstanbul Sancaktepe'de yeni gelişen bir ilçe olması nedeni ile yeni ve daha bakımlı ev bulmak mümkün oluyor. Site içi evlerde kiralar yine 20-25 binden başlıyor. Ancak zemin katta oturmaya razı iseniz 10 bin TL'nin altında ev bulmak mümkün. Ancak Sancaktepe yolu kent merkezine bir hayli uzak. Okulunuza ya da işinize gitmek 1.5 2 saati bulabilir.
Çok uzun bir süre önce değil geçtiğimiz ay Gayrimenkul Uzmanı Evrim Kırmızıbaş Başaran İstanbul'da kira fiyatları 100 metrekare bir ev için 16 bin TL ve üzeri olarak açıklamıştı. Ancak bu rakamlar şu an 2+1 evleri kiralamak için bile yetemiyor.