Ev ve araba sahiplerine artık zorunlu: E-Devlet’ten yetki verilecek

Ev ve araba sahiplerine artık zorunlu: E-Devlet’ten yetki verilecek

Ev ve araba sahiplerini ilgilendiren yeni düzenleme ile 15 Eylül tarihi itibariyle e-Devlet üzerinde yetki işlemi yapmak zorunlu olacak.

15 Eylül'de yürürlüğe girecek yeni düzenleme ile emlak ve otomotiv piyasasında ilan sitelerindeki konut satış ilanları tüketiciyi yanıltmayacak şekilde düzenlenecek.

1.jpg

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Artık ilan sitelerinde gördüğünüz konut satış ilanları tüketiciyi yanıltmayacak. Konut satışı yapmak isteyen kişi, e-Devlet üzerinden gayrimenkulünü seçerek bir emlakçıyı yetkilendirecek. Yetkilendirilen emlakçılar bu satışlara aracılık edecek” dedi.

Yeni düzenleme kapsamında, emlakçılar aldıkları yetkiyle ilanları siteye ekleyebilecek. Kişiler, kendi konutları veya birinci derece akrabalarına ait konutlar dışındaki evler için emlakçı yetkilendiremeyecekler.

15 Eylül'de hibrit olarak başlayacak uygulama, yılbaşından itibaren yalnızca doğrulanmış ilanların çıkmasını zorunlu hale getirecek. Böylece sahte ilanlar engellenecek ve internet üzerinden yapılan konut dolandırıcılığı ile fiyat manipülasyonlarına son verilecek.

Bakan Bolat, “Bu düzenleme kiraların düşmesine de katkı sağlayacak. Çünkü sahte ilanlarla kirada olmayan daireler kiralıkmış gibi gösterilip fiyatlar şişiriliyordu. Gerçek ilanlarla piyasanın doğrulanmasını sağlayarak spekülasyonların önüne geçeceğiz” diye ekledi.

Otomotiv sektöründe de benzer bir düzenleme eylül ayı sonunda devreye girecek.

Böylece fiyatların son 2-3 ayda dengeye geldiğini söyleyen Bakan Bolat, şöyle devam etti:

“Fahiş artışların yaşanmadığı bir 2-3 ay yaşıyoruz. Ve dezenflasyon süreci Haziran'dan itibaren ekonomide ve piyasalarda etkisini gösteriyor. Dolayısıyla dış ticarette bu tedbirleri etkili bir şekilde uyguluyoruz. Haklı, adil ticarete evet, zorunlu, yasal, haklı ithalata evet, ama bunun dışındaki yanlış uygulamalara da biz ‘dur’ diyoruz. Ve birçok sektörde yerli, milli üretimin arttığını, istihdamın arttığını görüyoruz. Zaten toplam istihdam rakamındaki artış bunu gösteriyor. İstihdam rakamlarımız neredeyse 33 milyona ulaştı. İşsizlik oranımız yüzde 8,4’e geriledi. Gerek kredi imkanlarının sıkılaşması, daralması ve özellikle de iç pazarda vatandaşımızın yüksek fiyatlara yönelik de bir tepki ortaya koyması karşısında tüketim kısmen azalmaya başladı. Dolayısıyla fiyat artırma eğilimi törpülenmiş oluyor”

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.