Ev kirasından kalan faturaları çöpe atanlar pişman olabilirler çünkü gelir vergisi beyanname verme süresi için son tarih açıklandı.
Ev kirasından kalan faturaları çöpe atanlar pişman olabilirler çünkü gelir vergisi beyanname verme süresi için son tarih açıklandı.
Vergisini zamanında ödemeyen ev sahiplerinin kira geliri üzerinden büyük miktarda ödemeler yapması bekleniyor. İşte ev sahiplerinin az vergi ödemesi için yapmaları gerekenler...
ÖDEME TARİHLERİ
Milyonlarca ev sahibini ilgilendiren bir gelişme duyuruldu. Kira beyannamesi dönemine sayılı günler kala, Hazine ve Maliye Bakanlığı ev sahiplerini gözüne kesti. Beyanname hazırlayacak ev sahipleri, götürü gider yoluyla ödeyecekleri vergi tutarında düşüş sağlayabilirler. İlk taksit 31 Mart'ta ödenirken, ikinci taksitin 31 Temmuz'da ödenmesi gerekiyor.
BU ÖDEMELER VERGİDEN DÜŞÜYOR
Ev sahiplerinin ödeyeceği kira vergi tutarı hesaplanırken birçok faktör göz önünde bulundurulur. Kira gelirlerinden istisna olanlar çıkarılarak giderler tespit edilir ve matrahtan düşülür.
Kalan kısım için, bulunduğu kademeye göre bir fiyat belirlenir. Gelir vergisi bu şekilde hesaplanırken, yıllık beyanname verilmesi sebebiyle ek olarak damga vergisi de ödenmeli.
Posta Gazetesi'nin haberine göre, istisna durumların yanı sıra vergide yüzde 15 indirim sağlanıyor. Gelir-gider yöntemi tercih edilmesi halinde evle alakalı asansör, yalıtım, kombi, ankastre masrafları vergiden indirilebiliyor.
Ev krediyle alındığında faiz ödemeleri de vergi indirimine olanak sağlar. 2019 yılında alınan bir evin satın alma bedeli yüzde 5 oranında gider olarak hesaplanır.
FATURALARI 5 YIL SAKLAYIN
Taşınmaz için yapılan ödemelerin yanı sıra ev sahipleri tarafından eşi ve çocuklarına yapılan harcamalar da neden olarak gösterilebilir. İnternet üzerinden, 'Hazirbeyan.gib.gov.tr' web sitesi üzerinden 'İstisna', 'gider' bölümlerindeki yazılı kısma girilen tutarlar vergiyi de düşürür.
Özellikle eğitim, sağlık ve hayat sigortası harcamaları tercih edilmeli.
Ev sahipleri aynı zamanda faturanın hazırlandığı işletme unvanı, vergi ve fatura numarasıyla ekleyebilirler. Bu harcamaların beyanname yazıldıktan sonraki 5 yıl içerisinde kaybolmaması gerekiyor.