Afyonkarahisar’ın Şuhut ilçesinde fasulye hasadının başlamasıyla ve rekoltenin beklenenden iyi olmasıyla birlikte market fiyatlarında ciddi bir düşüş yaşandı.
Marketlerde 200 TL'ye kadar çıkan fasulye fiyatları, 10 gün içinde 20 TL’ye kadar gerilemiş durumda. Çiftçiler ve işçiler, fiyatların ani düşüşü karşısında şaşkınlıklarını gizleyemezken, tüketiciler ise durumdan oldukça memnun kaldı.
Fasulye ekip biçen çiftçilerden biri olan Gülcan Sülün, “Ağzıkara köyünde fasulye hasadındayız şu anda. 15 yıldır fasulye ekiyoruz. Fasulye 200 TL’den 20 TL’ye nasıl düştü anlamadım.” Diyerek durumu özetledi. Sülün, sabah 06.00’dan akşam 19.00’a kadar çalıştıklarını ve çiftçilerin zor durumda olduğunu belirtti.
TAZE FASULYE NASIL TÜKETİLMELİ?
Taze fasulye yemek olarak tüketilebildiği gibi kavrularak da tüketilecek hale getirilebilmektedir. Böylece hem lezzetli hem de oldukça sağlıklı olmaktadır.
Besin değerlerinin kaybolmaması için taze fasulye mevsiminde tüketilmelidir. Çünkü dondurulmuş sebzelerin besin değerleri tazesine göre oldukça düşüktür.
Her sebzede olduğu gibi tüketilmeden önce ilaç kalıntıları ve topraktan geçebilecek olası bakteriler için fasulye pişirilmeden önce kesinlikle yakınmalı, suda bekletilmeli ve yıkama suyuna sirke eklenmelidir.
Fasulye pişirme sırasında besin değerlerinin kaybolmaması için yağda uzun süreli yakılarak kavrulmamalıdır. Ayrıca fasulyelerin kontamine olmaması için temiz bir bıçakla doğranmalıdır.