Hakan Kara tarih vererek açıkladı ‘Piyasalar bahar havası yaşadı’

Hakan Kara tarih vererek açıkladı ‘Piyasalar bahar havası yaşadı’

Prof. Dr. Hakan Kara tarih vererek açıkladı. Kara piyasaların bahar havası yaşadığını söyledi.

Türkiye alınan yanlış kararla birlikte pandeminin yarattığı etki ve Ukrayna – Rusya savaşının etkileri Türkiye’de ekonomik krize yol açtı.

Hükümetin bir önceki dönemde aldığı kararlarda Merkez Bankası faizleri yüzde 8,5’e kadar krizin büyümesine neden oldu. Faizin düşürülmesiyle döviz ve enflasyon uçuşa geçti.

28 Mayıs seçimlerinin ardından ekonomi yönetiminin değişmesiyle birlikte uygulanan politikalarda değişikliğe gidildi. Bu değişiklikler kapsamında önümüzdeki 5 yıl içerisinde enflasyonun düşürülmesi hedefleniyor.

faiz-ekonomi-getty-1575560.jpg

2025 YILINA DİKKAT ÇEKTİ

Bu gelişmeler yaşanırken Eski Merkez Bankası Başekonomisti Hakan Kara, önemli açıklamalarda bulundu. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Hakan Kara, amacı hala anlaşılmayan tuhaf deneysel politikalardan çıkış piyasalara bahar havası yaşattığını dile getirdi.

X hesabından açıklama yapan Kara, mevcut ekonomi yönetimine bu konuda kredi verilmesi gerektiğini söyledi. Ekonomide sürdürülebilirlik açısından sonraki aşamaları planlamakta fayda olduğunu ifade eden Hakan Kara, sadece faiz üzerinden enflasyonla mücadele edilemeyeceğini söyledi.

1595223675816-ghfghfgh.jpg

Sadece faiz üzerinden enflasyonla mücadele edilmeye çalışılırsa olacakları söyleyen Hakan Kara şunları söyledi: “2025 sonuna kadar bütçede faiz giderleri (tahmini olarak) milli gelirin yüzde 4,5’ine kadar çıkabilir ve sınırlı olan mali alan daha da azalır.”

“DEVREYE SOKULMASI GEREKİYOR”

“Sadece faiz ve kur üzerinden enflasyonla mücadele edersek yönetilmesi zor bir sıcak para stoku ve artan döviz ihtiyacı ile baş etmek zorunda kalırız.” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Hakan Kara, bu sürecin sonunu getirebilmek için gecikmeden mali disiplin, ihtiyati tedbirler ve yapısal önlemlerin eşgüdüm devreye sokulması gerektiğini söyledi.

arrangement-finances-elements-graph.jpg

Ekonomi yönetimi hakkında açıklama yapan Hakan Kara devamında ise şunları söyledi:

“Özellikle Finansal İstikrar Komitesinde aktif bir değerlendirme platformu oluşturularak, bütün düzenleyici kuruluşların bu hususu istişare etmesi ve koordineli bir makro-finansal politika setinin devreye girmesi gerekiyor.

Son 15 yıldır yaşadığımız deneyim ışığında, ülkenin yapısı ve ihtiyaçlarını dikkate alan uygun bir politika bileşiminin tasarlanması mümkün.”

1964495-620x349.jpg

FAİZ ORANI CAZİP DEĞİL

Hakan Kara dün yaptığı açıklamada ise Merkez Bankası’nın faizi ile ilgili düşüncelerini belirtmişti. Kara, yüzde 50 faiz ve kur istikrarı garantisi, yurtdışı yatırımcılar için oldukça cazip ederken vatandaşların birikimlerini enflasyona karşı koruma açısından aynı derecede cazip olmadığını söyledi.

asdadadasdasd.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.