Hapşırırken benzer sesler çıkarılsa da her ülke insanı değişik şekilde hapşırır. Tuhaf ama gerçek bir şey söyleyelim Türkler gibi 'hapşuu' şeklinde hapşıran sadece Japonlar var...
HAPŞIRIRKEN NELER OLUR?
Yani hapşırık hava yollarında biriken ve bizi nefes almaktan alıkoyan şeyleri dışarıya atmamız için istemsizce yaptığımız bir refleks. Birkaç saniye içinde ortaya çıkan bu refleks öncesinde burundaki tüyler ya da hassas koku dokuları beyne hava yollarının kapandığını bildirir. Bu bir koku, toz, ya da buruna kaçan bir şey nedeni ile olabilir. Beyne giden elektrik mesajı sonrasında beyin ne zaman hapşırılacağına karar verir ve bedenin kendisini bu kasılmaya hazırlamasını sağlar. Her şey birkaç saniye içinde olur ve hapşırırız.
Aslında hapşırık ciğerlere doldurulan havanın aynı anda hem ağız hem de burun yolu ile kuvvetlice dışarı atılmasıdır. Kuvvetli bir atım olduğu için de yolunda ne varsa onları da sizin için dışarı atacaktır.
Hapşırık sırasında yutak, nefes borusu, ağız boşluklarındaki kaslar aynı anda istemsiz şekilde kasılır.
Hapşırma sonrası yaşanan rahatlamanın nedeni ise hapşırırken beyne ve kalbe kan pompalanmasından kaynaklanır. Kan damarları genişler. Kalp, hapşırık sırasında birkaç salise durarak dinlenir.
Hapşırma sırasında yüksek basın oluşur. Hapşırmayı engellemeye çalışmak ise kalbe, beyne ve gözlere zarar verebilir.