Haritası çıkartıldı 36 İlde yüksek afet riski bulunuyor Tek tek açıklandı

Haritası çıkartıldı 36 İlde yüksek afet riski bulunuyor Tek tek açıklandı

Türkiye'nin 81 ilinden 36'sı, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı çok riskli seviyede. Bu illerde yaşayan insanlar, kuraklık, sel, fırtına, yangın, heyelan gibi afetlere daha fazla maruz kalabilir.

Türkiye'de iklim değişikliğinin etkileri giderek artıyor. Mimar, Şehir ve Bölge Planlama Uzmanı Dr. Duygu Bütün'ün hazırladığı rapora göre, Türkiye'nin tamamında sıcaklık değerleri yükseliyor ve kıyı kentlerde kış aylarında bile tropik geceler görülüyor. Raporda, 81 kentten 36'sının yüksek veya çok yüksek iklim riski taşıdığı ve en riskli kentlerin Amasya, Tokat, Mersin, Kahramanmaraş, Kayseri, Muş ve Ağrı olduğu vurgulanıyor. Sıcaklık artışı ve kuraklıkla mücadele eden kentler arasında İstanbul, Ankara, Kayseri, Mersin ve Gaziantep yer alırken, sel tehlikesinin en fazla olduğu kentler ise Trabzon, Rize ve Giresun olarak belirleniyor. Raporda ayrıca, İstanbul ve İzmir sahillerinin 2050 yılında deniz seviyesi yükselmesi nedeniyle sular altında kalacağına işaret ediliyor. Bu rapor, daha önce yayınlanan "Deniz Seviyesi Yükselmesi ve Olası Etkileri" başlıklı raporla da örtüşüyor ve iklim değişikliğinin ciddiyetini gözler önüne seriyor.

84176.jpg

Araştırmada, artan sıcak dalgalarının Türkiye'de birçok olumsuz etkiye neden olacağı vurgulanıyor. Ülkenin 30 ilinin yüksek veya çok yüksek kuraklık riskiyle karşı karşıya olduğu, bu illerde aynı zamanda tehdit altındaki türlerin yüzde 46'sının yaşadığı belirtiliyor. Güneydoğu illerinin kuraklığa uyum kapasitesinin düşük olduğu, bu nedenle daha fazla zarar görebileceği ifade ediliyor. Raporda, Mersin'in sıcaklık açısından en riskli kent olduğu, İstanbul, Ankara, Kayseri ve Gaziantep'in ise çok yüksek sıcak hava dalgası riski taşıdığı, bu kentlerde nüfusun büyük bir kısmının iklim değişikliğinden olumsuz etkilenebileceği kaydediliyor.

Raporda iklim riski ve kuraklık sorununa da değinilirken, saptamalar dikkat çekti: "81 ilin 36’sı, yüksek veya çok yüksek kuraklık riski altında. Bu iller aynı zamanda tarımsal üretimin lokomotifi görevi görüyorlar. Söz konusu illerin kırsal nüfus ağırlıklı olduğunun altı çizilirken, "Riskli kentler, ekonomik olarak tarımsal üretime bağımlı yerleşim yerleri. Kuraklık riskiyle karşı karşıya olan bu iller, aynı zamanda Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından Kırmızı Liste kategorisinde sınıflandırılan ve ‘tehdit altında’ bulunan kayda değer sayıda türe ev sahipliği yapıyor" ifadelerine yer veriliyor.

1596574225-102886.jpg

Mersin, Türkiye'nin sıcak hava dalgalarıyla mücadele etmesi gereken en önemli kentlerden biri olarak gösteriliyor. Sıcak hava dalgalarının sıklığı ve şiddeti arttıkça, Mersin'in iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı dayanıklılığı azalıyor. Sıcak hava dalgalarından en çok zarar görebilecek diğer iller ise Şırnak ve Şanlıurfa olarak belirleniyor. İstanbul da sıcak hava dalgalarının yaratabileceği sağlık, ekonomik ve sosyal sorunlara karşı hazırlıklı olması gereken bir diğer büyük kent.

dcfv.jpg

Sel baskınları ise özellikle Karadeniz bölgesindeki iller için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Giresun, Trabzon ve Rize başta olmak üzere 25 il, yüksek veya çok yüksek sel riskiyle karşı karşıya. Sel baskınları nedeniyle 855 binden fazla insanın yaşamı tehlikeye girebilir. Ayrıca bir havalimanı, 11 enerji santrali ve 273 hastane de sel baskınlarından etkilenebilecek altyapı ve hizmetler arasında yer alıyor. Bu da ülke ekonomisi ve toplum sağlığı için büyük kayıplara yol açabilir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.