Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) bünyesindeki yolsuzluk iddialarıyla ilgili olarak İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu ve 10 kişi hakkında dava açıldı. Davanın temelini, TŞOF içerisinden gelen bir şikayet dilekçesi oluşturuyor. Dilekçede, şüphelilerin ‘dolandırıcılığı organize bir şekilde’ gerçekleştirdikleri belirtiliyor. Bilirkişi raporunda da, şüphelilerin kanuna aykırı işlemleri görmezden gelerek yolsuzluğa ortak oldukları ifade ediliyor. TŞOF, Karayolları Trafik Kanunu uyarınca tüm Türkiye’de araç plakalarının üretim, dağıtım, satış ve basım işlemlerinin tek yetkilisi konumunda.
Bu işlemlerden elde edilen gelirin yüzde 60’ını İçişleri Bakanlığı Merkez Saymanlığı hesabına aktarması gerekiyor. Ancak TŞOF’un, bakanlığa daha az para ödemek için kanunda belirtilen gider kriterlerine uymadığı ve gider olarak göstermemesi gereken kalemleri de gider olarak yazdığı ortaya çıktı. Bu nedenle TŞOF aleyhine fon davaları başlatıldı.
AVUKAT ZİMETİNE SERVET GEÇİRMİŞ
TŞOF adına icra takibi yapan avukat Burcu Gökdağ, icra dosyalarını kullanarak kurumu 19 milyon 318 bin 37 lira 80 kuruş dolandırdığı belirtildi. Müfettişler, kurumun zararını belirlemek için ödemelerin yapıldığı günün Merkez Bankası döviz satış kurundan ABD dolarına çevirdi. Böylece kurumun zararı 3 milyon 307 bin 469 dolar (105 milyon 706 bin 709 lira) olarak tespit edildi. Gökdağ, ‘nitelikli dolandırıcılık’ ve ‘resmi belgede sahtecilik’ suçlarından 2022 yılında tutuklanmıştı. Gökdağ’ın avukatı ise kurumun tüm işlemlerden haberdar olduğunu öne sürerek, “İddialar ahlaki olmayan bir yapının müvekkilim vasıtasıyla aklanmasına yöneliktir” diye konuştu.
EYÜP AKSU DA ARALARINDA
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, TŞOF bünyesinde yapıldığı iddia edilen yolsuzluk olaylarına ilişkin soruşturmasını sürdürüyor. Bu kapsamda, TŞOF Başkan Vekili Mehmet Yiğiner, başsavcılığa başvurarak, yolsuzluğun ‘organize’ bir şekilde gerçekleştirildiğini ileri sürdü.
Yiğiner dilekçesinde, “Söz konusu usulsüzlük ve zimmete para geçirme, dolandırıcılık eylemlerinin TŞOF’da organize bir biçimde gerçekleştirildiğini düşünmekteyiz. Sayın başsavcılığınızca derinlemesine yapılacak soruşturmada da bu husus net bir biçimde ortaya çıkacaktır” ifadelerine yer verdi.
Şüphelilerin "görevi kötüye kullanmak" suçundan 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istendi. Şüpheliler arasında İTEO Başkanı Eyüp Aksu, TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, TŞOF Genel Sekreteri Enver Yaniçeri, TŞOF Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Nesip Kemaloğlu ve Zerrin Boztaş da bulunuyor. Diğer şüpheliler ise Aziz Fatih Yılmaz, Filiz Ercan, Heşar Haşimoğlu, Mehmet Tiryakioğlu, Oktay Nuhoğlu ve Ümit Kılıçaslan olarak belirtildi.
Ticaret Bakanlığı’nın teftiş raporu, kurumdaki yetkililerin Gökdağ’ın verdiği belgeleri kontrol etmediğini, kanuna göre ödemeler banka aracılığıyla yapılmalıyken elden yapılan ödemeleri sorgulamaksızın kabul ettiğini ortaya koydu. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası başkanı Eyüp Aksu ise suçlamaları reddederek, “Her zaman haksızlıklarla mücadele ediyorum” ifadesini kullandı. Şüpheliler suçlamaları kabul etmese de bilirkişi raporu yapılan yolsuzlukta şüphelilerin de payı olduğunu gösterdi.