Hasadı başladı: Kilosunun fiyatı altınla yarışıyor

Hasadı başladı: Kilosunun fiyatı altınla yarışıyor

Aydın'da yetişen ve yurt dışına tonlarca ihracatı yapılan ürün, üreticinin yüzünü güldürdü. 70 bin 174 ton rekolte bekleniyor, fiyatı ise altınla yarışıyor.

Aydın’ın dünyada ve Türkiye’de üretiminde lider olduğu kuru incirde hasat sezonu başladı.

Hasadın başlamasıyla üreticilerin de umutları arttı.

66b5deb3763f277308da1309.webp

Aydın Ticaret Borsasınca her sene geleneksel olarak gerçekleştirilen sezonun ilk kuru inciri alım töreni yapıldı.

Geçtiğimiz sene kilosu 350 TL’den alıcı bulan kuru incir, bu yıl 700 TL’den satın alındı.

İncir fiyatlarında yaşanan artış üreticisinin de yüzünü güldürdü.

aw267141-01.jpg

Vali Yakup Canbolat’ın da katıldığı törende, Buharkent, Germencik ve Köşk ilçelerinde faaliyet gösteren toplamda 8 üreticiden temsili olarak 86 kilo kuru incir alındı.

Küresle iklim krizi nedeniyle il genelindeki bazı bölgelerde üretimde çeşitli sorunlar yaşansa da bu sene rekolte tahminin 70 bin 174 ton olduğunu belirten Vali Yakup Canbolat, sözlerine şu şekilde devam etti:

aw267141-02-001.jpg

“Ovalarından bal, dağlarından yağ akan, gökyüzü altındaki en güzel yer olarak nitelendirilen ilimiz, coğrafi konumu, tarım, sanayi ve turizmdeki potansiyeli, nitelikli insan gücüyle hem ihracatta söz sahibi bir il olması bakımından hem de tarım şehri olması bakımından ülkemizin ve Ege Bölgesi’nin hızla gelişen illerinden biri konumundadır. İncir, hemen hemen her dinde kutsal bir meyve olarak anılmakta ve insanlar tarafından rağbet görmektedir. Anavatanı incirin Türkiye'dir. Dünyanın en kaliteli inciri Aydın ve ilçelerinde üretilmektedir. İncir, ilimizin Avrupa Birliği (AB) Tescilli coğrafi işaret alan ilk ürünüdür. Yaklaşık 16 bin üreticimiz incir üretimi ile iştigal etmektedir.

Valilik olarak ülkemiz ve ilimiz ekonomisi için bu denli öneme sahip olan incirin pazarlamasından üretimine değin ticaret erbabımız ve üreticilerimizin her zaman yanında olduğumuzu belirtmek isterim. Çiftçilerimize, üreticilerimize bereketli ve bol kazançlı bir sene diliyorum”

aw267141-03.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.