Hasan Sözbilir 7,2'lik depremi işaret etti! O fay hattı kırılırsa hepimiz yandık

Hasan Sözbilir 7,2'lik depremi işaret etti! O fay hattı kırılırsa hepimiz yandık

Prof. Dr. Hasan Sözbilir'den kritik uyarı geldi.

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremin ardından bölgedeki 128 fayı incelediklerini belirterek Malatya Fayı'na dikkat çekti. Prof. Dr. Sözbilir, "Malatya Fayı'nı oluşturan üç segmentin her biri ayrı ayrı kırılırsa 7.2 büyüklüğünde depremler üretebilir" dedi.

TÜRKİYE'Yİ SARSAN DEPREM VE ARAŞTIRMALAR

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve geniş bir alanı etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler, DEÜ ve çeşitli kuruluşlardan bilim insanlarını harekete geçirdi. TÜBİTAK, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Harita Genel Müdürlüğü ve Türkiye Belediyeler Birliği gibi paydaşların desteğiyle, bölgede kapsamlı araştırmalar başlatıldı. Bu araştırmalar, Orta Anadolu, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illeri etkileyebilecek fay hatlarına odaklandı.

MALATYA FAYI VE DİĞER KRİTİK FAYLAR

DEÜ’den Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Dr. Mustafa Softa ve Dr. Özkan Cevdet Özdağ, Fırat Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ercan Ersoy ve diğer üniversitelerden birçok bilim insanı, Şirvan Fayı, Cizre Fayı, Antakya Fayı, Ölü Deniz Fayı, Malatya Fayı ve Orta Anadolu Fayı-Deliler segmenti gibi kritik faylar üzerinde çalışmalara başladı.

128 FAY ÜZERİNDE ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, depremlerden sonra 500 kilometre uzunluğunda fay hattının kırıldığını ve bu durumun birçok fay hattında küçük depremleri tetiklediğini belirtti. Türkiye Paleosismoloji Araştırmaları Projesi kapsamında, 100'e yakın bilim insanının bölgedeki 128 fay üzerinde çalışmalar yürüttüğünü ve bu fayların deprem potansiyelini araştırdıklarını ifade etti.

Malatya Fayı'na yönelik çalışmalara dikkat çeken Prof. Dr. Sözbilir, "Malatya Fayı, 200 kilometre uzunluğunda ve üç segmentten oluşuyor. Bu segmentlerin her biri kendi başına kırıldığında 7.2 büyüklüğünde deprem üretebilir. Bugüne kadar yapılan araştırmalar, bu fayın 3 bin yıldır kırılmadığını gösteriyor. Fayın deprem tekrarlama periyodunu belirlemek için hendek açarak geçmişini inceliyoruz" dedi.

Prof. Dr. Sözbilir, 6 Şubat depremlerinin ardından bölgede 100 binin üzerinde artçı deprem yaşandığını ve Malatya Fayı üzerinde de küçük depremler olduğunu belirtti. "Malatya Fayı'nın tetiklenme durumu üzerinde çalışıyoruz. Bu fay, diğer fayları da etkileyebilecek bir potansiyele sahip. Kırılması durumunda, Kuzey Anadolu'ya doğru uzanan Ovacık Fayı gibi diğer fay hatlarını da etkileyebilir. Bu nedenle, çok ayrıntılı çalışılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.