İstanbul ve Tekirdağ'da düzenlenen tefecilik operasyonunda, mağdurların taşınmazlarına el koyan çetenin beş üyesi gözaltına alındı ve adliyeye sevk edildi.
Gözaltına alınanlar arasında Silivri Belediyesi CHP Meclis Üyesi Rıza A. da bulundu. Mağdurlar arasında 2022 yılında hayatını kaybeden psikiyatr Haydar Dümen'in eşi Gülten Dümen de yer aldı.
İstanbul Mali Suçlarla Şube Müdürlüğü Ekonomik Suçlar Büro Amirliği, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek ve üye olmak" ve "nitelikli dolandırıcılık" suçlarına yönelik bir operasyon gerçekleştirdi. Polis, Silivri Belediyesi CHP Meclis Üyesi Rıza A. ve sekiz şüphelinin, mali sıkıntıları olan kişilere borç para verip, karşılığında taşınmazlarını teminat olarak alarak tapuda satış gibi gösterdiklerini tespit etti.
Şüphelilerin, mağdurların hesaplarına para yatırıp geri çektikleri ve tehdit ve şantajla taşınmazlarına el koydukları belirlendi.
Yapılan çalışmalarda, çete üyelerinin toplamda 300 milyon liralık mağduriyet oluşturduğu tespit edildi. İstanbul ve Tekirdağ'da eş zamanlı düzenlenen operasyonda Rıza A. da dahil olmak üzere beş şüpheli yakalandı.
Şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda 18 tapu senedi, beş banka dekontu, 16 alım satım sözleşmesi ve 14 fatura ele geçirildi. Emniyetteki işlemleri tamamlanan beş şüpheli, Silivri Adliyesi'ne sevk edildi. Rıza A.’nın kardeşi Tanju A. dahil dört şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışmalar ise devam ediyor.
Soruşturma kapsamında dolandırılan kişiler arasında Gülten Dümen'in de bulunduğu belirtildi. Gülten Dümen'in, Beyoğlu'ndaki beş katlı taşınmaz mülkünü satmak için acil paraya ihtiyaç duyduğu ve tefecilerin ağına düştüğü anlaşıldı. İlk olarak Gökhan A. adlı kişiye başvuran Dümen, Tanju A. ve Emrah E. adlı çete üyeleri tarafından dolandırıldı.
Dümen'in mülküne 30 milyon lira değer biçen tefeciler, sadece 8 milyon 77 bin lira ödeme yaptı ve bu parayı da geri çekerek dolandırıcılık yaptılar.
Dümen, tefecilerle buluşma sırasında kolundaki marka saatin ve 10 bin dolar parasının gasp edildiğini belirterek polise şikayette bulundu. Söz konusu taşınmaz mülk ise Emrah E. tarafından üçüncü kişilere devredildi.
Çetenin diğer mağdurları arasında Mustafa A. adlı bir kişi de yer alıyor. Mustafa A., taşınmazına el konulduğunu ve dolandırıldığını belirterek polise başvurdu. Taşınmaz mülkün, çete tarafından 2022’de "Salvador" adlı bir şirketin üzerine devredildiği tespit edildi. Mustafa A., bu sebeple günlük 100 bin lira zarar ettiğini bildirdi.
İstanbul ve Tekirdağ'da düzenlenen tefecilik operasyonunda yakalanan beş şüpheli, adliyeye sevk edildi.