Her Türk vatandaşını ilgilendiriyor İşte yargı paketi ile değişecek maddeler

Her Türk vatandaşını ilgilendiriyor  İşte yargı paketi ile değişecek maddeler

AK Parti bu hafta TBMM Başkanlığı'na, yargıya yönelik önemli düzenlemeler içeren ve yaklaşık 40 maddenin yer aldığı kapsamlı bir kanun teklifini sunmaya hazırlanıyor. Peki yasa teklif, hayatımızı nasıl etkileyecek?

AK Parti milletvekilleri tarafından hazırlanan, yargıda çeşitli düzenlemeleri içeren kapsamlı bir kanun teklifinin çalışmaları sona erdi. Yaklaşık 40 maddenin yer aldığı ve milletvekillerinin onayına açılan yasa teklif, bu hafta Meclis Başkanlığı'na sunulacak.

BAŞVURU SÜRELERİ KISALTILDI

Teklifin önemli maddelerinden biri, itiraz, istinaf ve temyiz kanun yollarına başvuru sürelerinin 2 hafta olarak belirlenmesi... Buna göre, yargı süreçlerindeki bu aşamalara ilişkin başvuru süreleri kısaltılarak hızlı işlemesi sağlanacak.

Uzun süren yargılamalarda daha kolay başvurular için de düzenlemeler yapılıyor. Yargılamaların kabul edilebilir sürede sonuçlandırılmadığı iddiasıyla yapılacak manevi tazminat taleplerini karara bağlamak üzere "Tazminat Komisyonu" kurulacak. Diğer yandan uzun yargılamadan kaynaklı ihlal iddialarına ilişkin daha erişilebilir ve hızlı işleyen bir başvuru yolu oluşturulacak.

KADINLARA SOYADI HAKKI

Yasa teklifiyle, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama, silahlı örgüt ve terör finansmanı gibi suçlarla ilişkin bir şirketin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi durumunda kayyum atanmasına karar verildiğinde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun kayyum olarak atanabileceği de vurgulanıyor.

2. kez hüküm giyen kişiler cezalarının 4'te 4'ünü kapalı ceza infaz kurumunda çekmek zorunda olup cezanın tamamını yatmakta ve hiçbir şekilde açık cezaevine alınmamaktaydı. Kanundaki değişiklik kapsamında 2. kez hüküm giyen kişinin cezaevinde geçirmesi gereken süre toplam miktarın 3/4'ü olacak. Bu durum halihazırda cezaevinde olan kişileri de içine alacak, lehe olan hükümler uygulanacak.

Anayasa Mahkemesi'nin vereceği iptal kararı doğrultusunda, Türk Medeni Kanunu’nda kadınlara erkeğin soyadını alma zorunluluğunu kapsayan maddeye yeniden düzenleme getiriliyor. Bu kapsamda kadınlar, istedikleri takdirde kendi soyadını da kullanabilecek.

kanun1.webp

DENTİMLİ SERBESTLİK KURALI

İnfaz süresine göre, yatarı olmayan mahkumiyetlerde de artık hapis cezası olarak kabul edilecek. Suçlu, bir ay hapis cezası almış olsa dahi cezasının en az yüzde 40'nı yani 12 gününü cezaevinde geçirme zorunluluğu olacak. Böylece denetimli serbestlik, 1 yıl uygulanmak yerine cezayla orantılı olarak yeniden düzenlenecek.

NOTERLERE İLİŞKİN DÜZENLEMELER

kanun2.webp

Noterlik ücret tarifesinin her yıl Mart yerine Ocak'ta yapılması sağlanacak. Noterliklerde yapılan işlemler için alınacak vergi, resim, harç, değerli kâğıt bedelleri ve noterlik ücretleri ile diğer işlem giderleri kredi kartıyla ödeme ile ödenebilecek. Ayrıca, noterlere görevleri süresince yeşil pasaport verilecek. Araç tescil işlemi karşılığında noterler tarafından tahsil edilen ücretin yüzde 10’u da Türkiye Noterler Birliği’ne verilecek.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.