Hisseli tapusu olan konutlarda satış işlemleri mal sahiplerinin kabusu olabiliyor. Habersiz satışlar, başınızı ağrıtabilir.
Hisseli tapusu olan konutlarda satış işlemleri mal sahiplerinin kabusu olabiliyor. Habersiz satışlar, başınızı ağrıtabilir.
Peki “Hissedarlardan biri habersiz satış yaptığında diğer hissedarlar ne yapmalıdır? Hisseli tapuda habersiz satış iptal edilebilir mi?” İşte detaylar.
Hisseli tapu satışında hissedarların bilmesi gereken bazı hususlar vardır. Hisseli tapu satışında tüm hissedarların hakları gözetilir. Bu tapu türünde habersiz olarak gerçekleşen satış işlemleri, diğer hissedarlar için hukuki bir zeminde iptal edilebilir. Peki “Hisseli tapuda habersiz nasıl satış iptal edilir?” İşte habersiz hisseli tapu satışına dair merak edilenler…
HİSSELİ TAPUDA HABERSİZ SATIŞ İPTAL EDİLEBİLİR Mİ?
Bir hisseli tapuda hisse sahibi olanlar kendilerine düşen bölümlerin satışını yapmak isteyebilirler. Ama bu satış işlemi için çok farklı kurallar uygulanır.
Müstakil bir tapuya sahip biri istediği gibi satış işlemini gerçekleştirebilir. Ancak iş müşterek tapuya geldiğinde bu işin rengi değişiyor.
Müşterek tapu satışında şufa hakkı devreye giriyor. Şufa hakkı çok kapsamlı bir hak olduğu için bu hakka uymadan etmeden satış yapan kişiler, bedeli ağır sonuçlarla karşılaşabilir.
Ortaklar kendi hisselerini satabilir ancak diğer hissedarın haberi olmadan satış yaparsa şufa davası açılabilir.
HİSSELİ TAPU SATIŞINDA ENGEL YOK
Hisseli tapunun satışının önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Satış Noter’de yapılan sözleşme ile yahut tapu sicilinde gerçekleştirilecektir. Ancak burada diğer pay sahiplerinin bir önalım / şufa hakkına sahip olduğunun bilinmesi gerekmektedir. Dolayısıyla gayrimenkul üzerindeki hisseler / paylar başka birine satılmış olsa dahi diğer paydaşlar yeni pay sahibinden bu payları satın alabilecektir.
HİSSELİ TAPULARDA DEĞER DÜŞEBİLİR
Hisseli tapu sahipleri payını diğer kişilere dilediği şekilde satabilecek olsa da diğer pay sahipleri satış bedelini ödemek suretiyle payları iade alabilecektir. Bu sebeple gayrimenkul üzerinde sahip olunan payların satışı zorlaşmakta ve olduğundan daha düşük meblağlar karşılığında satılabilmektedir.
HANGİ HALLERDE HİSSENİZ DÜŞEBİLİR
Örneğin bir pay / hisse sahibi uzun yıllar boyunca kendi payına düşen emlak vergisi borcunu ödemiyor, ortak giderlere hiçbir şekilde katılmıyor olabilir. Böyle durumlarda mahkeme, diğer paydaşların (pay ve paydaş bakımından çoğunlukla) başvurmaları halinde ilgili kişinin paydaşlıktan çıkarılmasına karar verebilecektir.
SATIN ALIRKEN DE HİSSENİN TAMAMINI SATIN ALDINIZDAN EMİN OLUN
Satın alınan kısmın (ofis, daire, dükkan vb) gayrimenkulün belirli bir kısmı değil ana gayrimenkulün tamamına ait bir pay olduğu bilinmelidir.