Hizmet borçlanması nedir? Kimler yapabilir?

Hizmet borçlanması nedir? Kimler yapabilir?

Erken emekliliğini yolu açan hizmet borçlanması nedir? Kimler yapabilir? İşte tüm detaylar…

Hizmet borçlanması nedir? Kimler yapabilir?

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren hizmet borçlanması emekliliği öne çekmekte önemli bir detay. Hizmet borçlanmasında bu yıl en düşük günlük prim 53 lira, en yüksek prim de 400 lira.

HİZMET BORÇLANMASI NEDİR?

Takvim’de yer alan bilgilere göre, çalışılmayan sürelerdeki günlerin satın alınması anlamına geliyor. Sigortalının yanı sıra hak sahibi de borçlanmaya gidebiliyor.

Doğum veya analık izni, askerlik, doktora veya uzmanlık öğrenim dönemi, avukatlık stajı, yurt dışındaki görevde, grev ve lokavtta geçen süreler borçlanılabiliyor.

Askerlik sigorta başlangıç tarihinden önce yapıldıysa borçlanma ile sigorta başlangıcı öne çekiliyor. Böylece erken emeklilik söz konusu oluyor. İlk kez sigortalı olduğu tarihten sonra askerlik yapanlarda borçlanma ile primler artırılıyor, emeklilik öne çekilmiyor.

VERGİ İADESİ SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?

Sigorta primlerini borçlanma yoluyla ödeyenler işyerine başvurarak ödedikleri borçlanmaya ilişkin primlerin gelir vergisinden indirilmesini talep edebiliyor. Ücret geliri elde edenlerden borçlanma yapanlar ödedikleri paranın yüzde 15'ini vergi indirimi yoluyla geri alabiliyor. Ödedikleri bu prim gelir vergisine esas kazançtan indirilebiliyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.