Altın, sadece yatırım aracı olarak değil, elektronik cihazların vazgeçilmez bileşenlerinden biri olarak da öne çıkıyor. Birçok evde eskiyen veya kullanılmayan teknolojik cihazlar içinde 22 ayar altın bulunabiliyor.
Yıllar geçtikçe unutulan, hatta bazen varlığından bile habersiz olunan birçok teknolojik cihaz, raflarda tozlanmış bir şekilde bekliyor.
Bu cihazlar artık ilk günkü performanslarını sağlamasa da içlerindeki altının değeri hala yüksek seviyede.
Altın fiyatlarının sürekli yükselmesi, hurdacıların teknolojik cihazlara olan ilgisini arttırırken, içlerinde altın bulunan cihazlar servet değerinde toplanıp satılıyor.
Özellikle her birkaç yılda bir telefon değişimi trend olduğu günümüzde, eski telefonların içindeki altınlar telefon tamircileri tarafından çıkarılıyor.
Eskişehir'de telefon tamiri yapan Hıdır Yıldız, hurda telefonlardan ve diğer elektronik cihazlardan altın kaplama iğneleri söküyor.
Dükkanında biriktirdiği bu kullanılamaz haldeki cihazlar onun için bir servet niteliği taşıyor. Boş zamanlarında bu cihazları parçalayıp içindeki altını çıkarıyor.
Yıldız, bu işe bir telefon hurdası toplayıcısının vesilesiyle başladığını ve ana kartlardaki altının yüzde 99'unun altın olduğunu belirtiyor.
Ana kartlar söküldüğünde üzerlerindeki altın alaşımlarını fark ettiğini söyleyen Yıldız, bu kartlardaki altının 14 ve 22 ayar olduğunu keşfetti.
Telefonlardaki altın, iletişim ve interneti desteklemek için mühendisler tarafından yüksek aktarım gücüne sahip olması nedeniyle kullanılıyor.
Bu ana kartlar sadece telefonlarda değil, elektronik sistemlerin birçok yerinde bulunuyor. Kumandalar, bilgisayar kasaları ve atari kasetleri gibi. Yani sarı alaşımların çoğu, yüzde 99'u altından oluşuyor.