Bursa ilinde jandarma ekipleri, 26 sayfalık ceylan derisi üzerine Aramice yazılmış tarihi eser ele geçirdi. Bu tarihi eser ile Hz. İsa'nın havarilerinden Barnabas'ın kaleme aldığı 'kayıp' İncil'in nerede olduğu tartışmasını alevlendi.
İstanbul'da görev yapan bir polis memuru olan Abdurrahman A., elindeki tarihi değeri olan el yazması kitabı Bursa'daki tarihi eser kaçakçılarına satmak için yola çıktı. Ancak Bursa Jandarma Komutanlığı, şahsın bu girişiminden haberdardı ve onu izlemeye başladı. Bursa'ya vardığında, kitabı alacak olan kişi, kitabın gerçekliğini anlamak için birkaç eksper gönderdi. Eksperler, kitabın çok nadir ve değerli bir İncil olduğunu ve 10 milyon dolar edebileceğini belirledi.
İstanbul ve Manisa'dan geldikleri öğrenilen 6 tarihi eser kaçakçısı, değerli bir İncil olduğu tespit edilen kitabı almak için bir kafede pazarlığa oturduklarında jandarma ekibinin operasyonu ile kıskıvrak yakalandılar. 1. Yüzyıl'a ait ceylan derisinden papirüs üzerine Aramice yazılı İncil'in üzerinde 'Hazreti İsa' figürleri olduğunu belirtti.
Jandarma ekipleri tarafından operasyon ile gözaltına alınan 6 kişiden Abdurrahman A., Halil K. ve Seyithan Ş. çıkarıldıkları adli makamlar tarafından tutuklandı. Diğer 3 şahıs, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Olayla ilgili ise soruşturma devam ediyor.
Rivayete göre Hazreti İsa'nın ana dilinde Barnabas, İncil'i kaleme alan en yakınındaki katiplerinden biri. Bulunamayan İncil'in 4 kopyasından biri 1981'de Hakkari'de bir mağarada bulundu. Bilirkişilerin tarafından yapılacak incelemeden sonra ele geçirilen tarihi eserin kayıp Barnabas İncili olup olmadığı kesinleşecek.