Samsun'da bir program için katılım sağlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Samsun'da TOKİ çalışmaları konusunda bazı açıklamalarda bulunarak deprem konusuna da değindi. İşte Bakan Özhaseki'nin açıklamaları...
"1950'den 2000 tarihine kadar yapılan iş yerleri ve binaların bazısında depreme dayanıklılık konusunda sıkıntılar olduğunu biliyoruz. Bunları yenilemenin de tek bir yolu var; o da kentsel dönüşüm. Dünya üzerinde bu işin başka bir yolu bulunamadı"
'TÜRKİYE BİR DEPREM ÜLKESİDİR'
"Samsun özelinde, TOKİ olarak yaptığımız ciddi çalışmalar mevcut. Kentsel dönüşüm çalışmaları bulunuyor ve sanayi alanlarının taşınması var. Üzerinde hala proje olarak çalıştığımız birçok yer mevcut. Belediyemiz ile uzun uzun çalışacağız."
"Herkesin bilmesi lazım; Türkiye, bir deprem ülkesi. Türkiye'nin her köşesinde hala hareketli 485 tane fay hattı var. Bu fay hatlarının kırılmasına, doğadaki enerjinin dışarı çıkmasına mani olamayız."
"YAPACAĞIMIZ TEK ŞEY..."
"Yapacağımız tek şey; onu bilerek ve anlayarak hareket etmek. Tedbir almaktır. İş yerleri ve konutları sağlam yapmaktır. Kentsel dönüşümü her yerde hızla yapmak zorundayız."
"HER SENE 2 YA DA 3 YIKICI DEPREM OLUYOR'
6 Şubat depremlerinde 680 bin konutun yıkıldığını belirten Özhaseki, "Kimseyi korkutmak adına değil ama aklınızda bulunsun diye belirtiyorum. Aletli ölçümün başladığı 1900'lü yılların başından yapılan ölçümlerde bugüne kadar, meydana gelen 6 ve üzeri şiddette yani yıkıcı deprem sayısı 231. Her sene 2 ya da 3 yıkıcı deprem oluyor. Ülkemizde 485 hareketli fay hattı var. Her an her yerde olabilir." diyerek konuştu.