İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA, Eskişehir'de geniş çaplı bir güneş enerjisi santrali (GES) inşa etmekte. Bu proje, 3 milyon metrekarelik bir alanda gerçekleşecek ve 199,32 megavatlık bir kapasiteye sahip olacak. Toplamda 439 bin fotovoltaik panelin montajı planlanmakta ve bu sayede yıllık 340 milyon kilovatsaat enerji üretimi hedefleniyor. İGA İstanbul Havalimanı'nın bu proje ile tüm elektrik ihtiyacını güneş enerjisinden karşılayarak bu alanda bir ilke imza atması bekleniyor.
Yıl sonuna doğru tamamlanması öngörülen bu dev yatırım için şimdiden 212 milyon avro harcandı. İGA'nın Üst Yönetici Vekili Selahattin Bilgen, sürdürülebilir gelişmeye olan katkılarının ve "odağımız dünya, hedefimiz gelecek" vizyonunun şirketin öncelikleri arasında yer aldığını vurguladı. İstanbul Havalimanı'nın bu adımı, çevre dostu ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik global eğilimlerle uyumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
"105 BİN 996 TONA EŞ KARBONDİOKSİT SERA GAZI EMİSYONU ÖNLENECEK"
2050 Net Sıfır Karbon Emisyonu taahhüdü kapsamında Eskişehir GES projesini geliştirdiklerini ifade eden Bilgen, "Bu GES'in kurulumuyla önleyeceğimiz 105 bin 996 tona eş karbondioksit sera gazı emisyonuyla, küresel ısınma ve dünya genelindeki iklim değişikliklerinin önemli ve endişe verici sonuçlarını hafifletmeyi istiyoruz. Projeyi, sadece enerjide dışa bağımlılığın azaltılması değil, temiz enerji kullanımının yaygınlaşması açısından da son derece önemli görüyorum" dedi.
Bilgen, temiz enerji, ekonomik kalkınma, toplumsal refah gibi konuları ön planda tutarak gelecek nesiller için daha yaşanabilir bir dünya bırakma hedefleri doğrultusunda çeşitli projeler geliştirdiklerine değinerek, şöyle konuştu:
"Sera Gazı Protokolü'nde belirlenen İGA İstanbul Havalimanı'nın Kapsam 1 ve Kapsam 2 karbon emisyonlarının 2030'da yüzde 45, 2040'ta yüzde 73 düşürülmesi öngörülürken, çevresel sürdürülebilirlik çabalarını güçlendirip, Kapsam 3 emisyonlarını azaltma hedefleri doğrultusunda karbonsuzlaştırma teknolojileri, sürdürülebilir yakıtların tedariki için altyapı desteği, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji gibi ana stratejilere odaklanmayı planlıyoruz."