Türkiye, deprem kuşağında yer aldığı için sık sık sarsıntılarla karşı karşıya kalıyor. Her 10 yılda bir meydana gelen büyük depremler, binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden oluyor ve artçı sarsıntılar sürekli olarak kendini gösteriyor.
1999 Gölcük Depremi, Türkiye’nin yaşadığı en büyük felaketlerden biri olarak hafızalarda yer alırken, 24 yıl sonra gerçekleşen 6 Şubat depremleri, ülkenin deprem riski konusunda acı bir hatırlatma yaptı. Bu felakette binlerce vatandaş hayatını kaybederken, bölgede artçı sarsıntılar da devam ediyor.
Deprem Türkiye'nin gündeminde kalmaya devam ederken İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 2020 yılından itibaren İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile iş birliği içinde “Pera 2019” yöntemiyle İstanbul’daki binalarda ücretsiz “hızlı tarama ile bina testi” gerçekleştirmeye başladı.
Kent sakinleri, test için https://binatespitiformu.ibb.gov.tr/ adresinden başvuruda bulunabiliyor ve ekipler belirtilen adreslere giderek test işlemlerini yapıyor.
YÜZLERCESİ KENDİ KENDİNE ÇÖKECEK
Türkiye Gazetesi’nin haberine göre, 6 Şubat 2023 tarihindeki depremlerin ardından test talebi arttığı kaydedildi. Şu ana kadar 162 bin başvuru alınmış ve ekipler 114 bin binayı ziyaret etmiş. Bu ziyaretlerden 79 bininde, kat maliklerinin izin vermemesi nedeniyle test gerçekleştirilememiş.
35 bin binada ise hızlı tarama işlemi yapılmış. İncelemeler sonucunda, 1999'dan önce inşa edilmiş binaların yarısının risk sınıfında olduğu belirlendi.
Ayrıca, bu 35 bin binadan 318’inin kendi kendine çökelebilecek durumda olduğu, 1.238’inin ise deprem güvenliğinden yoksun olduğu tespit edilmiştir.