Bu belgeye sahip olmayan ev sahiplerinin başı büyük dertte: 100 bin TL ceza kesilecek

Bu belgeye sahip olmayan ev sahiplerinin başı büyük dertte: 100 bin TL ceza kesilecek

Ev sahipleri ve kiracıları yakından ilgilendiren önemli bir açıklama yapıldı.

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, korona virüs salgını, Rusya - Ukrayna savaşı ve depremler gibi sebeplerle Türkiye'deki kiralık konut fiyatlarının önemli ölçüde arttığını söyledi.

Ülke genelinde yaklaşık 110 bin konutun günlük kiralandığını belirten Gündüz, bu tür konutların arzının son iki yılda yüzde 97 oranında artış gösterdiğini dile getirdi.

Gündüz, söz konusu artışın kiralık konut fiyatlarını da yaklaşık 4 kat yükselttiğine işaret etti.

Neşet Gündüz, günlük kiralama yönteminin kiralık konut stoğunu azalttığını, komşuluk ilişkilerini düşürdüğünü ve ev sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıkları artırdığını kaydetti.

gugu.jpg

YENİ BİR İŞ MODELİ VE ETKİLERİ

Öte yandan Gündüz, bu yöntemin turizm sektöründe yeni bir iş modeli yarattığına da dikkat çekti.

Ancak turizm sektöründeki kayıt dışı ekonominin ve emlak piyasasında yetkisiz aracılar olarak nitelendirilen ‘ayakçı’ların sayısı ise yükseldi.

bina2.jpg

EV SAHİPLERİNE 15 GÜN SÜRE VERİLDİ

Yabancıların konut sahiplerinin sadece kendi vatandaşlarına kiralamaya yönelmesi bazı kentlerde kiralık konut fiyatlarını arttırdığını vurgulayan Gündüz, konuya ilişkin yeni düzenlemelerin altını çizdi.

Yeni düzenleme ile konutların turizm amacıyla kiralanabilmesi için daha önceden bir izin belgesi alınması şart koşuluyor.

İzin belgesi olmadan yapılan kiralamalar için ev sahiplerine 100 bin TL idari para cezası uygulanacak.

konut-qkuw-cover.jpg

CEZA DETAYLARI

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, izne sahip bir konutu kendi adına 3. şahıslara kiralayanların her sözleşme için 100 bin TL idari para cezasına çarptırılacağını belirtti.

Mesken olarak kiralanan konutların turizm amacıyla kiraya verilmesi veya izin belgesi olmadan gerçekleştirilen kiralamalara aracılık eden kişiler de her sözleşme için 100 bin TL’lik ceza ödeyecek.

Turizm amacıyla kiralamaya izin belgesi olmamasına rağmen devam edenler veya 100 günden daha fazla süreli kira sözleşmesi uygulayarak aynı konutu 1 yıl içinde 4 kereden fazla kiraya verenler için ise 1 milyon lira idari para cezası uygulanacak.

1694444.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.