İstanbul'daki barajların ortalama doluluk oranı yüzde 19.33 ile son 16 yılın en düşük seviyesine gerileyince İstanbul Büyükşehir Belediyesi iki baraj için kritik bir karar aldı. Buna göre Avrupa Yakası'na su sağlayan Büyükçekmece barajından istisnalar dışında su alınmaması ve Terkos Barajı'ndan ise yüzde 50 daha az su alınarak işletilmesine karar verildi.
İSTANBUL'DA KURAKLIK KAPIDA
Dünya genelinde yaşanılan kuraklık nedeniyle İstanbul'da barajlar neredeyse kuruma noktasına geldi. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre, yağışların azalmasıyla birlikte İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı bugün itibarıyla yüzde 20'nin altına gerileyerek son 16 yılın aynı dönemine göre en düşük seviyeye indi. Yüzde 19.33 ortalama doluluk oranıyla alarm veren İstanbul barajlarına İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden (İBB) önlem gecikmedi.
İBB, bu durumu önlemek için Asya Yakası'ndan Avrupa Yakası'na günlük yaklaşık 380 bin metreküp daha fazla su ileterek Terkos ve Büyükçekmece Barajları'na katkı sağladı. Bu sayede şu anki durumda, özel arızalar veya yoğun su tüketimi gibi istisnai koşullar dışında Büyükçekmece Barajı'ndan su alınmazken, Terkos Barajı'ndan yüzde 50 daha az su alınarak su kaynaklarının korunması sağlanmış oldu.
İBB AÇIKLAMADA BULUNDU
Konuya ilişkin İBB'den yapılan açıklamada "Mevcut işletme koşullarında kısa ve orta vadede İstanbul'da herhangi bir susuzluk sorunu yaşanması öngörülmemektedir. Beklenen yağışların gelmesiyle birlikte baraj seviyelerimizin yükselmesi ve yağış sezonunun sonuna kadar azami doluluk oranlarına ulaşılması beklenmektedir. Bu süreçte vatandaşlarımızın tasarruf konusundaki duyarlılıkları önem arz etmektedir" ifadelerine yer verildi.
BARAJLARIN DOLULUK ORANLARI
Su miktarı Istrancalar'da yüzde 23,17, Terkos'ta yüzde 8,97, Sazlıdere'de yüzde 4,21, Alibey'de yüzde 20,88, Büyükçekmece'de yüzde 3,97, Ömerli'de yüzde 41,55, Darlık'ta yüzde 30,59, Elmalı'da yüzde 15,31, Pabuçdere'de yüzde 3,22 ve Kazandere'de yüzde 6,54 olarak ölçüldü.