İstanbul Bilgi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden Prof. Dr. Ayşe Uyduranoğlu, İstanbul trafiği ile ilgili çarpıcı bir çözüm önerisinde bulundu.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden Prof. Dr. Ayşe Uyduranoğlu, İstanbul trafiği ile ilgili çarpıcı bir çözüm önerisinde bulundu.
Trafik sıkışıklığı fiyatlandırmasının uygulandığı şehirlerde trafiğin yüzde 40 azaldığına ve toplu taşıma kullanımının yüzde 5 ila 15 oranında arttığına dikkat çeken Uyduranoğlu, iki ilçede trafiğe girenlerden ücret alınmasını önerdi.
2 İLÇENİN GİRİŞLERİNDEN ÜCRET ALINSIN
İstanbul’da yaşayan 852 kişiyle gerçekleştirilen araştırmalarda toplu ulaşım kullananlar, bu sistemi desteklerken, araç sahipleri uygulamanın çözüm getireceğine inanmıyor. İstanbul’da ilk etapta Eminönü ve Kadıköy için planlanan bu uygulama hem trafiğini hem de hava kirliliğini azaltmak amaçlanıyor.
ÇEVRE DOSTU ARAÇLARDAN DAHA AZ ÜCRET TARİFESİ
Uyduranoğlu, sistemin önce pilot bölgelerde uygulamayı ve ardından toplumla paylaşmak gerektiğinin altını çizdi. İki ilçede trafiğe girenlerden alınacak ücretin tamamının, toplu taşımanın iyileştirilmesi için kullanılmasının öneren Uyduranoğlu, “Birçok şehir, toplu taşımacılık kapasitesinin yetersizliği nedeniyle fiyatlandırma sistemine geçişi erteliyor” dedi.
Uyduranoğlu, “Örneğin, araç türlerinden ve bölgede geçirilen zamandan bağımsız olarak, uygulamaya tabi tüm araçlar için tek yönlü bir sabit ücret uygulanabilir. Çevre dostu araçlardan daha düşük ücret alınabilir” açıklamalarında bulundu.
NEREDE UYGULANIYOR?
İlk kez 1975 yılında Singapur’da uygulanan sistemin başarılı sonuçlar verdiğini ve ülkenin daimi trafik politikası haline geldiğinin altını çizen Prof. Uyduranoğlu, Milan, Stockholm ve Londra gibi bazı Avrupa şehirlerinde de uygulamaya başlandığını açıkladı.