İstanbul’un burnunun dibinde doğal gaz bulundu! Haldır haldır çıkarılmaya başlandı

İstanbul’un burnunun dibinde doğal gaz bulundu! Haldır haldır çıkarılmaya başlandı

Beklenen haber geldi. İstanbul’un burnunun dibinde milyonlarca metre küp doğal gaz rezervi bulundu.

Türkiye enerji konusunda dört bir tarafta çalışmalara devam ediyor. Özellikle Trakya, Karadeniz ve Güneydoğu bölgesinde süren çalışmalar sonuç vermeye başladı.

Trakya Havzası Doğalgaz Şirketi (TBNG) tarafından 10 milyon dolar yatırımla açılışı gerçekleştirilen 4 yeni kuyuda, 3 milyar lira ekonomik büyüklüğe sahip olduğu öğrenilen 300 milyon metreküp doğal gaz rezervine ulaşıldığı açıklandı.

fsdfsdfdsf.jpg

Tekirdağ ve Silivri'de ilk ateşin yanmasıyla mevcut rezerv dağıtıma hazır hale geldi. TBNG CEO'su Sinan Furat, şirketin Köseilyas Mahallesi'ndeki sahasında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Tekirdağ'da doğal gaz keşfi yapılan bölgede test aşamalarının ardından üretim aşamasına geçeceklerinin altını çizen Sinan Furat, Türkiye'de son 3 yılda enerji alanında önemli atılımlar yapıldığını söyledi. Tekirdağ'da bulunan 4. kuyuda günlük 50 bin metreküp üretim hedefleri olduklarını aktaran Sinan Furat, Türkiye'nin enerjide arz güvenliğini oldukça önemli bulduklarını belirtti.

zdasfsgfsgsdg.jpg

“ÜRETİMİ YÜZDE ARTIRACAĞIZ”

Gazetecilere konuşan Sinan Furat, “Milli gururumuz TPAO şu anda Gabar’da petrol üretimlerine, aynı zamanda da Karadeniz'de doğalgaz üretimlerine devam ediyorlar. Biz de özel sektör oyuncuları olarak TPAO'nun izinden gitmeye devam ediyoruz. Ülke olarak özellikle enerjide yerli kaynaklarla, yerli ve milli enerjimizi üretmek zorundayız bunun bilincindeyiz." İfadelerini kullandı.

2024 yılı sondaj faaliyetlerinin süreceğinin sinyalini veren Furat, 5. kuyuyu yine Tekirdağ'da açmayı planladıklarının bilgisini paylaştı. Furat, Tekirdağ'ın uzun süredir doğal gaz faaliyetlerinin yürütüldüğü bir şehir olduğunu açıkladı.

kiyhugh.jpg

Tekirdağ’da ki faaliyetler hakkında konuşan Furat, "Şu anda bizim hali hazırda yaklaşık 85 kuyumuz var ve günlük 250 bin metreküp doğalgaz üretimi gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda yeni sondaj programıyla, yüzde 50 üretimi arttırma hedefimize günbegün yaklaşıyoruz. Sondajını bitirip devreye aldığımız kuyularla 250 bin metreküp günlük üretimi yüzde 50 arttıracağız." şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’NİN ÜRETİM KARNESİNİ AÇIKLADI

Türkiye'nin kendi imkanlarıyla petrolde kendi ihtiyacının yüzde 10'nu karşıladığını aktaran Furat, doğalgazda da yerli üretimin yüzde 3'lere ulaştığını açıkladı.

2.jpg

Bölgede Karakaya, arama ve üretim faaliyetlerinin ara verilmeden sürdüğünü aktaran Furat, Bu yıl kuyulardan toplamda 300 milyon metreküp yeni rezerv keşfettiklerini bildirdi.

Şirket olarak bugüne kadar yaklaşık 3,5 milyar metreküp gaz ürettiklerini söyleyen Furat, “Bu kazdığımız kuyularla beraber üretimi yüzde 50 arttırıp bu üretimi sanayicilerimize vermeyi planlıyoruz. Bu kuyumuzla beraber gazımızı yaktık ve testlerimizi yaptık. Testlerin ardından boru hatlarımızı döşeyerek, iki hafta içerisinde burada bulduğumuz gazı sanayicilerle buluşturacağız." diye belirtti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.