Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, büyük depremlerin görüldüğü bölgelerde yüz yıllar sonra tekrar deprem yaşanabileceğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.
Bursa Teknik Üniversitesi'nde düzenlenen Yenilikçi Yapı Zirvesi'nde konuşan Moriwaki, İstanbul’da yaşanan büyük depremin 1509 yılında yaşandığını ve bundan 257 yıl sonra 1766’da da tekrar 7,1 büyüklüğünde yeni bir depremin meydana geldiğini ifade etti. “Bu depremler tekrar tekrar geliyor” ifadelerini kullanarak, “1766 yılındaki depremin üzerinden ise 258 yıl geçti” uyarısında bulundu.
Büyük depremlerin 250 senede bir geldiğinin görüldüğünü belirten Moriwaki, "Fay hatlarının enerjisini biriktirdiğini görüyoruz. Artık hazır olmamız gerekiyor. Depremin gelmeyeceğini söyleyen iki hoca var ama bizim kendimizin de binalarımızın da bir an önce depreme hazırlanması gerekiyor" dedi.
“ÇANAKKALE’DE DE GÖRÜLEBİLİR”
Türkiye’nin çok sayıda bölgesinde görülen büyük depremlerle alakalı olarak konuşan Moriwaki, Çanakkale’de geçtiğimiz aylarda yaşanan4,9 büyüklüğündeki depreme dikkat çekerek, bu bölgede günde 20-30 artçı meydana geldiğini ancak ileride büyük bir deprem olabileceğini söyledi. Yaşanan küçük depremlerin büyük depremlerin önüne geçmeyeceğini ifade etti.
BURSA’DA YENİ FAY HATTI ORTAYA ÇIKTI
Bursa'da ortaya çıkan yeni fay hattına değinen Moriwaki, Bursalıların içine su serpmeyi ihmal etmedi. Moriwaki, konuyla ilgili şunları söyledi:
“Bu fay hattını görmenin önemi yok. Kimse endişelenmesin. Japonya’da yüzde 60’tan fazla yeni fay hattında deprem meydana geliyor. Türkiye’de fay hattı varsa deprem geliyor diye biliniyor. Aslında görülmeyen yerde de fay hatları var. Kaynamış yumurtayı düşünün, ilk vurduğunuzda birkaç çatlak oluşuyor. Daha sonra vurduğunuzda ise sağlam olan yerler de çatlamaya başlıyor. Birçok çatlak meydana geliyor.”
TÜRKİYE DÜNYADA ÜÇÜNCÜ SIRADA
Dünya ortalamasına göre, metrekare üzerinden deprem şiddeti hesaplandığında, Japonya'nın 6’ncı, Türkiye'nin ise 17’nci sırada bulunduğunu söyleyen Japon deprem uzmanı, “Türkiye’de en büyük deprem 7,9 büyüklüğünde meydana gelmiş ama o fay hattı Endonezya’dan başlayıp İspanya’ya kadar uzanıyor. Ancak yine de büyük depreme hazır olmamız gerekiyor” ifadesini kullandı.
Öte yandan Türkiye’nin az deprem sayısına rağmen deprem kayıplarında dünyada 3’üncü sırada bulunduğuna dikkat çeken Moriwaki, Japonya’nın deprem riskinin yüksek olmasına rağmen bu sıralamada 7’nci sırada bulunduğunu ifade etti. Ancak Japonya’daki bu kayıplarınsa depremden değil, tsunamiden, yangından veya diğer olaylardan kaynaklandığını açıkladı.
KAÇAK YAPILARA DİKKAT ÇEKTİ
Japon deprem uzmanı Moriwaki, Türkiye’deki kaçak yapıların sayısına dikkat çekerek şaşırtmayı sürdürdü. Uzman isim, ülkede 21 milyon yapının yüzde 50’sinin kaçak olduğunu vurguladı ve imar barışının bir daha olmaması gerektiğinin altını çizdi.
Yılda bir defa yapılan deprem tatbikatlarının ülkemiz için yetersiz olduğunu söyleyen deprem uzmanı, bunun anaokulundan itibaren herkese öğretilmesi ve uygulanması gerektiğini söyledi. Çocukların durumu bilmedikleri için paniklediklerini ve daha erken yaşlarda öğrenmeleri gerektiğini ifade eden Moriwaki, bu konuda da uyarılarını yaptı.