Kadınların en büyük korkulu rüyalarından biri olan yaşlanma, erkeklere göre daha erken bir dönemde gerçekleşmeye başlıyor. Erken yaşlanmayı etkileyen faktörlerin başında ise stres geliyor. Özellikle iş hayatında olan kadınların zihinsel sorunlar yaşamaya daha yatkın oldukları dikkat çeken sonuçlar arasında yer aldı. Bununla birlikte, kadınların yaşadığı hormonal farklılıklar da birçok durumu açıklığa kavuşturuyor.
Kadınların erken yaşlanmasının nedenlerinden birinin de doğum yapmak olduğu belirtildi. Sancılı doğum dönemlerinin kadınların erken yaşta yaşlanmasının nedenlerinden biri olduğu vurgulandı.
KADINLAR ERKEKLERE GÖRE NEDEN YAŞLI GÖRÜNÜYOR?
Erkeklerle kadınlar arasındaki testosteron seviyelerindeki farklılıkların da yaşlanmada farklılık yaşanmasına neden olduğu ifade edildi.
Erkeklerin derlerinin daha kalın olduğu biliniyor. Erkeklerin yüzlerinde daha az kırışıklık olsa da bunlar kadınlara göre daha derin olduğu söylendi.
Menopoz döneminde hormonların düşüşe geçtiği için yaşlanma sürecini hızlandırdığı vurgulandı.
YAŞLANMA NEDİR?
Yaş, doğuştan beri geçen zamanın yıl birimi ile ölçümüdür. İnsanlar yaş alarak hayatlarını sürdürmekte bu süreçte yaşlarıyla bağlantılı olarak ekonomik ve sosyal durumları değişerek hayata bakışları ve onlardan beklentiler değişmektedir.
Yaşlanmanın nedenini araştıran bilim dalı gerontolojidir. Yaşlanan bireylerde meydana gelen yapısal ve ruhsal bozuklukları, yaşlanmanın belirtilerini inceleyen bilim dalına simptomatoloji denir. Yaşlanma, doğumdan önce başlar ve belli bir süre sonra hızlanır.
Her canlının belirli bir yaşam süresi vardır. Döllenen hücre, gelişimi tamamlayıp yeni döller verdikten sonra yaşlanmaya başlar. Yaşlanma sonucu ölüm meydana gelir. Yaşam uzunluğu türlere göre değişkenlik gösterir. Ömür ile vücut büyüklüğü arasında herhangi bir bağlantı bulunamamıştır.
Eklembacaklılarda ömür gün olarak ölçülürken, birgün sinekleri denilen sinekler birkaç saat, en fazla bir gün yaşayabilmektedir. Çoğu hayvanın ergini, beslenme yapmadan sadece üremek için meydana gelir.