Kahramanmaraş depremini önceden bilen Öğüt'ten dikkat çeken açıklamalar

Kahramanmaraş depremini önceden bilen Öğüt'ten dikkat çeken açıklamalar

Kahramanmaraş'ta gerçekleşen iki büyük depremin ardından uzman isimlerden yeni açıklamalar gelmeye devam ediyor. Depremi önceden bilen deprem uzmanı Baturhan Öğüt, depremlere ilişkin yeni uyarılarda bulundu.

CİHAT FATİH ERGÜN / KAMU SON HABER

Merkez üssü Kahramanmaraş''ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olarak meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde 50 binden fazla insan hayatını kaybetti. Meydana gelen depremler 10 ilde büyük yıkımlara sahne oldu. 

Artçı sarsıntıları hala devam eden Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından deprem uzmanlarından peş peşe uyarılar gelmeye devam ediyor. 

Kahramanmaraş depremlerini 1 yıl öncesinden bilen deprem uzmanı Baturhan Öğüt, bölgeye ve fay hatlarına ilişkin yeni açıklamalarda bulundu. 

Öğüt''ün Twitter hesabından yaptığı açıklama şöyle:

"Pazarcık fayı ve çardak-sürgü fayının ürettiği deprem sonrası yaptığı gerilme transferi sonucunda Çelikhan hattı ve Pütürge segmenti üzerinde bir takım deprem olmaktadır, Burada 4,5 ilâ 5,0 arası büyüklüklerde depremleri görmemiz normaldir."

Bölgelere ilişkin fay kırılmalarına değinen Öğüt, "Ayrıca çardak-sürgü fayı kırılırken Göksun fayını kırdığını ve burada görebiliyoruz, Çardak-sürgü fayının kırılmasının ana sebebi 5 barlık bir gerilme transferi sonucunda kırılıp 7,6 büyüklüğünde bir depremi oluşturdu. Ayrıca Adana''ya gerilme transferi olmadığını Columb gerilme transferi haritasından da görebiliyoruz" dedi.

Adana ve Kayseri bölgelerindeki senaryoların altını çizen Öğüt, "Açıkçası, böylelikle Adana''ya ve Kayseri''ye gerilme transferi oldu ve buradaki faylar deprem riski altına girdi tezi de çürümüş oluyor yani Adana ve Kayseri üzerindeki senaryolar. 6,4''lük depremin ardından yine Adana''ya bir gerilme transferi olmadığını gerilme transferinin Güney Afrin fayı ve Güney Kıbrıs yayına olduğunu görebiliyoruz. Afrin fayı burada önemli bir rol oynuyor, fayın geometrisine baktığımız zaman kırılma esnasında doğrudan ölü deniz fayına gerilme transfer eder. Burada Kuzey Afrin fayına gerilme transferi olmadı bu sebepten dolayı Antep ve Kilis halkı bir nebze rahatlayabilir" ifadelerini kullandı.

O İLLERİ TEK TEK AÇIKLADI

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Öğüt şu ifadeleri kullandı:

"Hatay ana depremini Amanos segmenti kırılınca yaşadı sakıncalı değil. Bütün verilerden çıkan sonuçları göz önüne aldığımız zaman Adana ve Kayseri''de yıkıcı deprem riskinin olmadığı ortaya çıkmaktadır. Gerilme transferi olan yerlerin dışında risk barındıran yer yok."

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.