Kamu Son Haber'in birinci sayfası

Kamu Son Haber'in birinci sayfası

Kamu Son Haber'in birinci sayfası

17-001.jpg

Kamu Son Haber'in birinci sayfası için tıklayın...

KREDİ KARTINA TAKSİT SINIRLAMASI PİYASAYI DURGUNLUĞA İTTİ

Seçim öncesi fiyat artışı ve kredi kartına taksit sınırı beklentisiyle ilk çeyrekte yüzde 15-20 artan satışlar, ikinci çeyrekte yerini durgunluğa bıraktı. Bankaların kredi kartına 9’a kadar verdiği taksiti 2-3’e indirmesiyle satışlar yüzde 35’e kadar geriledi.

Sektör temsilcileri, “bankalar 100 liraya da 50 bin liraya da 2-3 taksit yapıyor, piyasada durgunluk var” diye konuştu. Enflasyonist ortamda yeni bir zam endişesiyle talep ve fiyat artışı bir kısır döngüye girerken,son dönemde kredi kartı taksitlerinin azalması ekonomide soğumayı da beraberinde getirdi. yerelseçim öncesi fiyatlarda artış ve karta taksit sınırı beklentisiyle ilk çeyrekte yüzde 15-20 artan satışlar, ikinci çeyrekte yerini durgunluğa bıraktı. sektör temsilcileri, “bankalar 100 liraya da 50 bin liraya da 2-3 taksit yapıyor, piyasada durgunluk var” diye konuştu.

Bankaların kredi kartına kampanyalarla 9-12’aya kadar tanımladığı taksitleri, şimdi en fazla 2-3 ayla sınırlandırdığına işaret eden sektör temsilcileri, bu durumun iç piyasa satışlarında yüzde 20-35 gerilemeye neden olduğuna dikkat çekti. konfor grup icra kurulu üyesi akın Can, dünya pazarında payını artıran, dış ticaret fazlası veren sektörün, kritik bir dönemde olduğunu ve düğün sezonu olarak tanımlanan ayların yaşandığını söyledi. Can, şöyle devam etti: "Maliyetlerin sürekli değişmesi, tüketicilerin alımını hızlandırıyor. Psikolojik olarak bugün almadığı ürünü yarın daha pahalıya alacak olma hissi tüketicilerde ‘erteleme’yi ortadan kaldırıyor. Ulaşılabilir fiyattaki kaliteli ürünler tercih sebebi oluyor.

Hali hazırda kredi kartlarına yapılan 9 taksit sınırının mobilya sektörünün doğasına uygun olmadığını düşünüyoruz. kendi dinamiklerimize uygun taksitlendirme bekliyoruz. sınırlama nedeniyle yüzde 25-30 düşüşten söz edebiliriz."

Schafer yönetim kurulu üyesi Murat Aslan, kredi kartıyla yapılan alışverişlerde 8- 9’a kadar çıkan taksit seçeneğinin, bir süredir 2’ye bölündüğünü, bu durumun piyasada yaklaşık yüzde 35’lik bir daralmaya neden olduğuna işaret etti.

Aslan, “Eskiden 100 liralık bir ürün bankaların kampanyayla 5, firmaların da 3 ay eklemesiyle 8 taksitte alınabiliyordu. bankalar bugün maksimum ikiye bölüyor. Çoğu firma daha fazla taksiti tek başına finanse edemediği için çeyiz grubu satan yerleri çok etkiledi. Faiz oranları da yüksek. 100 liralık da alsanız, 50 bin liralık ürün de alsanız 2 taksit. Daralma uzun dönemde devam ederse, bunun istihdama da etkisi olur.”

Modoko başkanı koray Çalışkan: “kredi kartlarında son bir aydır şöyle bir durumla karşı karşıyayız. biz normalde 2 taksit yapıyorduk kredi kartına, banka da 2,3 taksit daha yapıyordu. Toplamda 5’e kadar taksit yapılıyordu. bunun kalkması bizi inanılmaz şekilde etkiledi. bir nevi işler tamamen nakite döndü. komisyon oranları çok yüksek olduğu için biz de fazla taksit yapamıyoruz. fiyatlar da yüksek olduğu için bir anda tüketici 500 bin’i 5’e 10’a bölecekken nakit ödemek zorunda kaldı. bu olumsuz etkiledi. Evlilik sezonunda aşırı hareketlilik yok. Tam tersi hatta piyasa çok sakin.”

BANKALAR TAKSİT YAPMIYOR ZÜCCACİYECİLER DERNEĞİ(ZÜCDER) başkanı Mesut öksüz, bankaların taksit sınırına işaret ederek, bu durumun talebi etkilediğini ve yüzde 25-30 daralmadan söz edilebileceğini belirterek, “Sepet ortalamamız çok düştü. O da ciroya yansıyor. sadece evlenecek olan kişilerin yaptıkları bir düğün alışverişleri var şu an bir de anneler günü gibi özel günler nedeniyle bir satış durumu oldu.”

TAKSİT 9’DA KALSIN

Türkiye beyaz Eşya sanayicileri derneği (TÜRKBESD) üyesi semir seyri, taksitte sınır ve fiyatlarda artış düşüncesinin, ilk çeyrekte beyaz eşyaya talebi artırdığını belirterek, “Bu pazarı yukarı çıkardı ve talepte artış görüldü. özellikle evlenme hazırlığı yapan tüketiciler hem olası taksit sınırı, hem fiyat artışlarından etkilenmemek için talepte yüzde 15- 20 artış oldu. İlk üç aylık dönemde” dedi. Ancak son dönemde kredi kartıyla yapılan alışverişlerde daha düşük taksitlerin söz konusu olduğuna işaret eden seyri, bazı bankaların peşin fiyatına 9 yerine 3 taksit verdiğini, ekstra taksit talebinin ürünü pahalılaştırdığını belirterek, “Çünkü faiz oranları yüksek. Tüketicinin ödeme seçenekleri kredi kartından geçiyor. Sektörün gelişimi için taksit sayıları devam etmeli” diye konuştu.

177.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.