Kamu Son Haber'in birinci sayfası için tıklayın...
GÜRER: BORCU OLMAYAN ÇİFTÇİ YOK TOPLAM 700 MİLYAR LİRA BORÇLANMIŞ
CHP milletvekili Gürer "2 milyon 300 bin çiftçimiz var ve borç almadan çiftçilik yapılamaz durumda. Bürokrasi rapor hazırlarken tarlaya inmeli" dedi.
CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde'nin Bor İlçesi'ne bağlı Kayı köyünde domates üreticileri Alpay Demirhan ve Kemal Özcan ile görüştü. Üreticiler Gürer'e yaşadıkları sorunları anlattı. Üreticiler girdi maliyetlerindeki artışlar, üretilen ürünün para etmemesi ve tarlada kalması, borçlanarak üretime devam etmenin zorluklarını anlattılar.
CHP'li Vekil Ömer Fethi Gürer, "Sayın Cumhurbaşkanı kredilerle ilgili sağladığı olanaklardan söz ediyor ancak kredi de bir yerde borç. Çiftçi şu anda bankalara ve şahıslara 700 milyar lira civarında borçlanmış durumda. 2 milyon 300.000 çiftçimiz var ve borç almadan çiftçilik yapılamaz durumda" şeklinde konuştu.
Üretici Özcan, “Şimdi bu arkadaşların hepsinin en az borcu olanı 1 milyon TL. En az olanı oda. 1 milyonsa bir şey değil. Borçsuz çiftçi yok. Benim oğlanın biri okumadı, çiftçilik yapacağım dedi. 50-60 kadar malımız var, onlara bakıyorlar. Mısır ekeriz, yonca ekeriz, domates ekeriz, bunlarla uğraşıyorlar" dedi. Gürer, çiftçilerin para kazandığı için değil, zorunlu nedenlerle tarımı sürdürdüğünü belirterek, “Çünkü girdi maliyetleri artıyor; gübresi, ilacı, tohumu, mazotu. Mazottan ÖTV ve KDV kaldırılsa çiftçiye can suyu olacak. Tarım bu ülke için önemli." dedi.
BÜROKRASİ ÇİFTÇİNİN SIKINTISINI ANLAMIYOR
Üretici Demirhan ise "42 liraya biz mazot alıyoruz. Günlük ben 7-8 bin liralık mazot yakıyorum" diye konuştu. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Tarımla uğraşan kesimlerin en büyük sorunlarından biri, kendilerini anlayan bir bürokrasi kesiminin olmaması. Ondan dert yanıyorlar, çünkü masa başın- da hazırlanan raporlarda çiftçi mutlu diye anlatılıyor. Oysa alana gelindiğinde çiftçi mutlu değil. Niye mutlu değil? Kazanamadığı için mutlu değil" ifadelerini kullandı.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Araştırmalara göre, ülkemizde çiftçilerin yaşı son 3 yılda 51'den 53'e kadar yükselmiş. Çiftçilik yapanlar genelde orta yaşta olanlar, gençler tarıma girmiyor. Kırsalda da yaş ortalaması 60'a dayandı. Köydeki nüfusun ortalaması 60, çiftçinin ortalaması 54. Burada tarımla uğraştıklarında para kazanırlarsa ekime daha istekli oluyorlar. Aksi takdirde üretimden uzaklaşıyorlar" diye konuştu.