Kiralardaki büyük artış ev sahibi ve kiracı arasında büyük krizlere neden oldu.
Ev sahibi kiracı arasındaki anlaşmazlıklara bir yenisi daha eklendi. Kiralara getirilen yüzde 25 sınırının çıkardığı sorunların ardından tadilat krizi çıktı.
Arabulucular kira artışı krizini çözmeye çalışırken bir de ev ile ilgili tadilat sorunlarını çözmek için taraflarla buluşuyor.
Kombi, petek bakımı ve çatı gibi tadilatların bakımı ev sahibi ve kiracıları karşı karşıya getirdi.
Havaların soğumasıyla birlikte kombi, petek bakımı, çatı tadilatı, mantolama gibi konut giderleri ev sahipleri ile kiracıları arasında tartışmalara neden oluyor.
Hukuki yola başvuru yapmadan önce her iki tarafın da Kat Mülkiyeti Kanunu, Borçlar Kanunu kapsamında tadilat ve bakım işlerinde yasal haklarını bilmelerinde fayda bulunuyor.
Sabah’tan Hazal Ateş’in haberine göre, Borçlar Kanunu'nun 317. Maddesine göre kiralanan yerin temizlik, bakım giderleri, demirbaşların iyi tutma halindeki masraflar kiracıya ait bulunuyor.
Kombi, petek temizliği kiracıya ait olmakla birlikte parça değişikliği, tamir ya da yenileme gibi durumlarda oluşan masraflar ev sahibine ait bulunuyor.
Ancak, kiracı kombiye zarar verdiyse fatura ev sahibine yansıtılamıyor.
Teknik servis kontrolü ile belirlenen arızaya göre faturayı kiracı ya da ev sahibi ödüyor. Bakım, tadilat konularında sorun yaşanmaması için kira kontratı hazırlarken ıslak imza ile yazılı maddeler eklemekte fayda bulunuyor. Tadilat, bakım konusunda da arabulucuya gidilebiliyor.