Ev sahipleri ve kiracılar arasında gerçekleşen her olay yasalara göre yürütülmektedir. Bu yasalar hem ev sahibini hem de kiracının herhangi bir haksızlık yaşamaması için vardır.
Ev sahipleri ve kiracılar arasında gerçekleşen her olay yasalara göre yürütülmektedir. Bu yasalar hem ev sahibini hem de kiracının herhangi bir haksızlık yaşamaması için vardır.
Bu yasaların bir Devlet boyutu bulunuyor. Kira gelirinden devletin aldığı vergi açısından da devlet korunuyor. Tüm ilişki yasal uygulamalarla belirleniyor. Elden kira vermek de böyle çetrefilli bir konu oluyor.
DEVLET İÇİN ELDEN KİRA VERMEK BİR SORUN MU?
Devlet açık bir şekilde elden kira alınmasını istemediğini ve bu durumun çeşitli sorunlara yol açtığını söylüyor.
BU DURUM HANGİ SORUNLARA YOL AÇIYOR?
Elden kira alan bir ev sahibi büyük ihtimalle eksik beyanname bildirecek ve kira gelir vergisini olması gerekenin çok altında ödeyecek, hatta hiç ödemeyecek.
Bu da devletin vergi kaybı olacak. Kiracı açısından da elden kira ödemesini yapması ispat noktasında sıkıntı olacaktır. Ev sahibi ile uyuşmazlığa düşülmesi durumunda kiracı elden verdiği kirayı ispat etmesi hiç kolay olmayacak mağdur olacak.
Hem kiracının hem de ev sahibinin herhangi bir şekilde mağdur olmamasını isteyen ve haklarını koruyan Devlet için bu durum olumsuz karşılanıyor.
Bazı ev sahibi ve kiracıların bu durum kolaylık sağlıyor olsa da yapılmaması gerekiyor.
HER AN BORCUNUZ ÇIKABİLİR
Elden kira verildiği taktirde birçok örneğini de bulunan sonradan kira borcu altında borcunuz çıkabilir. Devlet ve yasalar doğrultusunda kira vermediğiniz için bu size borç olarak geri dönüş sağlayabilir.
CEZASI VAR MI?
Elden kira verilmesi yasalara göre suçtur. Bunun da vergisel bir cezası bulunmaktadır. Cezanın ne kadar olacağı ise Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın takdirindedir. Ancak elden kira verilmesi konusu biraz tafsilatlı bir mesele olarak karşımıza çıkıyor.
Konut ve iş yerleri için farklı farklı uygulama yapılıyor. İş yerleri için kira ödemesi elden veriliyorsa hem mülk sahibi hem de kiracı cezalandırılır. Ancak konutlarda uygulama biraz daha farklı oluyor.
Konut kirasının elden ödenmesi durumunda ev sahibi cezalandırılır ama kiracının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır. Kiracılar bu durumda herhangi bir yaptırım ile karşılaşmazlar. Dolayısıyla bir cezaları da yoktur.