2024 yılının girmesinden itibaren kırmızı et fiyatları yüzde 110'un üzerinde zamlanmıştı. Son haftalarda ise vatandaşı artık rahatlatacak bir indirim haberi geldi ve kırmızı et fiyatları yüzde 8-10 oranında düştü.
Hemen hemen iki sene önce süt üreticilerinin uğramış oldukları zarar sebebiyle süt veren hayvanların kesime göndermesiyle başlayan bu süreç, kırmızı et fiyatlarında ciddi bir sorun çıkmasına neden oldu. Bu yılın başında 300 TL civarında olan kıymanın kilosu, Mayıs ayında 650 TL'ye çıktı.
Ancak sektör temsilcilerinin aktarmış olduğu bilgilere göre, son 15 gündür toptan ve perakende kırmızı et fiyatlarında yüzde 8-10 civarında bir düşüş yaşanıyor.
Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (ETBİR) Başkanı Dr. Ahmet Yücesan, Et ve Süt Kurumu'nun ithalata başlamasının piyasadaki arzı artırarak fiyatlarda düşüş sağladığını belirtti.
TÜKETİM YÜZDE 35 AZALDI
İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekci ''Fiyatlar yüzde 100'ün üzerinde artınca talep yüzde 30-35 civarında azaldı. Tüketimdeki daralma nedeniyle oluşan iş kaybı, son 15 gündür fiyatlarda 35 TL ila 50 TL arasında bir gerilemeye neden oldu. 40 yıllık esnaflık hayatımda ilk kez Kurban Bayramı öncesinde et fiyatlarında bir düşüş görüyorum'' dedi.
EN AZ 40 TL DÜŞTÜ
ETBİR Başkanı Yücesan’ın verdiği bilgilere göre, son 20 gündür toptan karkas et fiyatları 380-390 liradan 340 liraya düştü. Perakende fiyatlar ise şu şekilde: Yılbaşında kilosu 290-300 TL’den satılan kıyma, Ocak ayında üç kez zamlanarak 400 liraya dayanmıştı. Şubat, Mart ve Nisan aylarında da en az iki kez zamlanan kırmızı et fiyatları sonrası kıymanın kilosu 600-650 liraya ulaşmıştı. ESK’nın müdahalesi ve talepteki daralma sonucu fiyatlar 550-600 liraya düştü. Kuşbaşının kilosu da 580-630 lira aralığına geriledi.
BAYRAMA KADAR SÜRER
Dr. Yücesan, tüketimdeki düşüşün ve ESK’nın besilik hayvan ithalatının sürmesiyle Kurban Bayramı’na kadar kırmızı et fiyatlarının baskılanmaya devam edeceğini ve bu durumun bayram sonrasına da sarkabileceğini söyledi.