Tüm ev sahiplerini ve kiracıları ilgilendiren yeni dönem Eylül ayı itibariyle başladı.
Türkiye'de fiyatların en çok yükseldiği sektörlerden biri de konut fiyatları oldu. Konut ve kira fiyatlarının artması ile birlikte de bu defa ev sahibi ve kiracılar arasında anlaşmazlıklar ortaya çıkmaya başladı. Kira fiyatlarının artması sonucunda kiracılar yüksek oranlardaki fiyatlara isyan ederken, ev sahipleri ise enflasyona yetişmek için bu zamların yapılması taraftarı olduklarını ifade etmiş oldu.
Durum bu şekilde iken gündemde hem kiracılar ve ev sahiplerinin haklarının korunması hem de kira fiyatlarının her iki taraf için de makul seviyelere inmesi için çalışmalar yapılmaya başlandı. Bu çalışmalar kapsamına bakıldığı zaman ilk olarak kira artış oranına yüzde 25 sınırı getirildi. Bir senelik kira kontratının sona ermesinin ardından ev sahibinin kiracının bir önceki kirasının üzerine en fazla yüzde 25 ekleyerek zam yapabileceği öğrenildi.
ARABULUCULUK SİSTEMİ UYGULANMAYA BAŞLADI
Her ne kadar bu sınır getirilse de her iki konumda da bu durumlardan faydalanmak isteyen kişiler ortaya çıkmaya başladı. Yapılan açıklamalara göre Adalet Bakanlığı tarafından ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıkların ortadan kaldırılabilmesi adına mahkemeler yerine öncelikle arabuluculuk sistemi üzerinden sorunların çözülmesinin planlandığı ifade edildi.
Bakan Tunç; "1 Eylül itibarıyla zorunlu arabuluculuk dönemi başlıyor. Kat mülkiyeti davaları da zorunlu arabuluculuk kapsamında. 1 ay içinde uzlaşma sağlanırsa mahkemeye gidilmeyecek. Tabii anlaşmak zorunda değil taraflar. Yargı yolu açık kapatılmıyor. Anlaşma sağlanabilirse konu dostane bir şekilde çözülmüş olacak. Kira miktarını da konuşabilirler iki taraf istedikten sonra yüzde 25 sınırı da aşılabilir. Buradaki yüzde 25 sınırı şudur ev sahibi kiracısına yüzde 25'in üzerinde bir kira artışını dikte edemez. Eğer kiracı ile kiralayan anlaşıyorsa o ayrı bir konu. Süre ortaya koyabilir tahliye taahhütü ile ilgili konu var." ifadelerine yer vermişti.
BAKANLIĞA 1600 TL ÖDEME YAPILACAK
Ev sahibi ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkları büyük ölçüde azaltacağı düşünülen bu sistem için merak edilenler de artmaya başladı. Konuya ilişkin internet üzerinde en çok arananlar arasında ise arabuluculuk ücretleri oldu. Yapılan açıklamalara göre arabuluculuk ücretlerinin saatlik 400 TL olduğu ifade edildi. Anlaşma sağlanamaması halinde toplamda 4 hafta zaman geçirecek olan kişilerin ödemesi gereken toplam tutarın ise 1600 TL olduğu ifade edildi.