Korkulu hastalık yeniden hortladı 'Dokunduğu an bulaşıp felç ediyor' Çocuklarda daha çok görülüyor

Korkulu hastalık yeniden hortladı 'Dokunduğu an bulaşıp felç ediyor' Çocuklarda daha çok görülüyor

Uzman isim, 21. yüzyılda dahi gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde sorun oluşturan tehlikeli hastalığın yeniden tehlike oluşturduğunu açıkladı.

Uzman isim Asiye Yıldız, 21. yüzyılda dahi gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde sorun oluşturan tehlikeli hastalığı açıkladı.

Her yıl ocak ayının son haftası "Lepra Haftası" olarak kutlanıyor. Dünya Lepra Günü’nde Uzm. Dr. Asiye Yıldız, lepra hastalığının solunum yolu ve deriden temas yoluyla bulaştığını ve hastalığın ciddi sağlık problemlerine ve işgücü kaybına neden olduğunun altını çizdi. Kontrol programlarına rağmen, hastalığın gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde hala sorun teşkil ettiğine değinen Yıldız, Türkiye'de modern anlamda lepra savaşının 1957 yılında başladığını ve bu süreçte önemli başarılar sağlandığını açıkladı.

ÇOCUKLARDA SIKLIKLA GÖRÜLÜYOR

Yıldzı, solunum yolu ve deriden temasla bulaşan hastalığın ev içindeki yakın temaslarla çocuklarda daha yaygın olduğunu belirtti. Ortalama kuluçka süresinin 2-4 yıl olduğunu söyleyen Yıldız, Tedavi başlandıktan kısa süre sonra bulaştırıcı özelliğini yitirdiğini belirtti.

cuzzam-lepra-2.jpg

HASTALIĞIN KULUÇKA SÜRESİ 4 YIL

Lepra hastalığının belirtileri hakkında açıklamada bulunan Dr. Asiy Yıldız, hastalığın ilk belirtisinin deride hafif renk farkı ile ayrılan lekeler olduğunun altını çizdi. Tanı konulduğunda tedavi ile tamamen iyileşen bu dönemde tedavi edilmediği takdirde daha ileri klinik belirtilere ilerlediğini söyledi. Deride kızarıklık, kabarıklıklar, sinir tutulumuna bağlı belirtiler ve kas, kemik, göz gibi organların tutulmasıyla şekil bozuklukları ve sakatlıkların geliştiğini vurgulayan Yıldız, leprom adı verilen yumruların yüze yerleşmesiyle "aslan yüzü" görünümünün ortaya çıkabildiğinin altını çizdi. Ayrıca, hastalığın etkilediği bölgelere bağlı olarak semer burun, damak delinmesi, göz kapaklarının düşmesi, ses kısıklığı ve parmakların kendiliğinden kopması gibi belirtilerle ortaya çıkabileceğini belirtti.

Yıldız, hastaların modern tedavi protokollerine erişim sağlanmasıyla hasta sayısının önemli ölçüde azaldığını ve kayıt altında gözlenen hastaların tamamının tedavisinin tamamlandığını söyledi. Toplumda bilinçlendirme çalışmalarının hastalığın kontrolü açısından önemli olduğunu da belirtti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.