Alaplı ilçesi Çay boyunda yaşayan emekli Yaşar Arıkan, bahçesinde başladığı meyve ve sebze üretiminde büyük başarı elde etti. Arıkan, özellikle toprağın altında yetişen ve kış sebzeleri arasında öne çıkan yer elmasını titiz bir çalışma ile ekiyor ve topluyor.
Toprağı özenle açarak yer elmasını toplayan Arıkan, bu sebzeyi patates gibi toprak altında yetişen bitkilerden ayırmak için el ile ayrıştırma işlemi gerçekleştiriyor. Daha sonra ise, suyla yıkayarak temizliyor. Emekli olduktan sonra eşiyle birlikte kurduğu tropikal bahçede yer elması dikimine başlayan Arıkan, bu bitkinin birçok hastalığa çare olduğunu ve içerdiği zengin vitamin ve minerallerle ön plana çıktığını söylüyor.
Arıkan, yaklaşık 30 yıldır hobi olarak başladığı yer elması ekimini, evinin bahçesinde sürdürdüğünü belirtiyor. Ancak, ürününü satışa sunmamakta kararlı. Yer elmasının kendine özgü bir tohumunun olmadığını vurgulayan Arıkan, toprağa dikim için ya kendi kabuğunu ya da kesilmiş yer elmasını kullanıyor. Bahar ayında ekilen bitkiler, Aralık-Ocak aylarında toplanmaya başlanıyor.
Yer elmasının kabuğunun soyulmadan tüketildiğini ifade eden Arıkan, genellikle köylerde bahçelere ekildiğini ve limon sıkılarak salatasının yapılabileceğini, çiğ halde hafifçe soyularak yenilebileceğini, rendelenip yoğurda katılabileceğini ve kereviz gibi malzemelerle zeytinyağlı olarak yapılabileceğini belirtiyor.
Arıkan, “Mutfaklarımızda kullanımını arttırıp, çocuklarımıza da tanıtmamız gerekiyor. Tamamen organiktir ve birçok hastalığa iyi geldiği söylenir” diyor.
Arıkan, yer elmasının bilinmeyen faydalarına da değinerek, "Flavonoid seviyesi yüksek olan bireylerde zihinsel gelişme gözlemlenir. Yaşlı bireylere sağlık açısından katkı sağlar, sinir sistemi koruyucu ve stres azaltıcıdır. Vücut dinçliği sağlar, hem böbrek hem bağırsak hareketlendirici bir besindir. İdrar söktürücü ve kabızlık önleyici özelliklere sahiptir. Ayrıca yara iyileşmesini hızlandırır, yaşlanmaya karşı cilt sağlığını korur ve zayıflama diyetlerinde doyurucu porsiyonlarla tüketilebilir” şeklinde konuştu.