Kalp hastalarının aktar aktar dolaşarak aradığı alıç kolaylıkla yetiştirilebilen bir meyve değil. Tıkanmış kalp damarları olumlu etkisi bilinen alıç meyvesinin her gün yeni bir faydası ortaya çıkıyor. Daha çok Anadolu'nun köylük yerlerinde bilinen ve tüketilen alıç artık sosyetenin de mutfağında yerini almış durumda.
Son bahar mevsimi geldiğinde olgunlaşan alıç, daha çok kayalık bölgelerde kendiliğinden yetişiyor. Bu nedenle toplaması da bir hayli zahmetli oluyor. Köylüler elleri ile saatlerce uğraşarak ancak birkaç kilo alıç toplayabiliyor. Mevsimi nedeniyle dar bir toplama süresi olan alıç kış bastırıp yağmur değmeden toplanması gereken bir meyve. Bu da onu değerli kılıyor. Her ne kadar zor toplansa da sağlık üzerindeki mucize etkileri nedeniyle alıç bu zahmete değiyor.
MÜCİZE MEYVE ALICIN SAĞLIK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
-Alıç her şeyden önce kalp hastalarının düzenli kullanması gereken bir meyve. Tıkalı kalp damarlarının açılmasında büyük faydası olduğu biliniyor. Kalbin kan pompalamasındaki düzensizliklere de fayda ediyor. Damar sertliği bulunan kişilerin alıç tüketmesi sıklıkla öneriliyor.
-Yüksek seviyede antioksidan özelliği bulunan alıç serbest radikalleri vücuttan uzak tutarak kansere karşı da sizi koruyacaktır. Alıç aynı zamanda tam bir potasyum kaynağı. Eğer potasyum eksiğiniz varsa ilaç yerine alıcı rahatlıkla tüketebilirsiniz...
-Büyük ölçüde kalp hastalarının kullandığı alıç aynı zamanda gerginlik ve sinirlilik hallerinde de çok işe yarıyor. Gerginlik nedeni ile oluşan kalp çarpıntılarına alıç tüketerek veda edebilirsiniz.
MEYVESİNİ BULAMAYAN YAPRAĞINI ALSIN
Ancak ilaç değerindeki bu yemişin mevsimi çok kısa olduğu için her mevsim bulmak mümkün olmayabilir. Alıç, kuşburnu gibi marmelat yapılarak saklanabilir. Ekşimsi tadı ile sabah kahvaltılarında tüketilebilir. Ancak unutulmaması gereken bir şey var ki alıç kadar önemli.
Son yapılan değerlendirmeler alıç kadar alıç yaprağının da sağlık üzerinde çok etkili olduğunu ortaya koydu. Eğer alıç bulup tüketemiyorsanız alıç yaprağından demleyeceğiniz çay da rahatlıkla işinizi görecektir. Kurutulmuş alıç yapraklarını kaynar suda 5-10 dakika bekleterek çay yapabilir, kış günlerini sağlıklı geçirebilirsiniz.