Bankalar, taşıt kredisi kullanan müşterilerine binlerce lira daha yüksek rakamdan kasko yaptırmaya zorladı ve bu durum araç sahiplerini isyan ettirdi. Bazı bankalar, müşterilerine kasko poliçesi için seçenek sunmadan, kendi belirledikleri acentelerden yüksek bedellerle poliçe yaptırma zorunluluğu getirdi. Hatta bu duruma ilişkin müşterilere herhangi bir bilgilendirme de yapmadı.
Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre, dışarıdan 18 bin liraya yapılabilecek kasko poliçesi, bankalar tarafından 24 bin liraya kadar zorla satıldığı belirtildi. Poliçenin yenileme döneminde ise müşterilere haber vermeden poliçeyi yenileyerek kredi kartı veya hesaptan çekim işlemine başlandı.
“19 BİN TL BANKA KASKO POLİÇESİ ALDI”
Geçen yıl bir bankadan otomobil kredisi kullanan Hüseyin Yörür isimli bir kişi bankanın krediyi kullandırması için kasko poliçesini zorunlu tuttuğunu söyledi. Yörür, 2023 model aracı için geçen yıl bankanın kendisinden 19 bin lira kasko poliçe ücreti aldığının altını çizdi. Yörür, "O dönemde farklı sigorta şirketlerinden daha uygun teklifler almıştım. Ancak banka poliçeyi mecbur tuttu ve yaptırdık. Yenileme dönemi geldiğinde kendi isteğimle farklı bir sigorta şirketinden yaptıracağımı kendilerine ilettim. Ama bunu kabul etmediler. ‘Krediyi geri çağırırız’ gibi bir tutum sergilediler. Bu kez de 22 bin lira ücret çıkardılar. Başka bir sigorta şirketi ise aracımın kasko poliçesi için 15 bin lira teklif verdi” ifadelerini kullandı.
YASAL OLARAK ZORUNLU DEĞİL
Hukukçulara göre bankalar, kredi kullandırdıkları aracın başına gelebilecek hasar durumlarında kendilerini garantiye almak adına kasko poliçesini zorunlu tutabiliyor. Fakat bu yasal zorunluluk, "benden yaptıracaksın" şeklinde bir dayatmaya dönüşmemeli. Tüketici, istediği ve uygun gördüğü acenteden poliçesini kestirip bankaya mail yoluyla ya da elden ulaştırabilir.
MAHKEME YOLUNA BAŞVURULABİLİR
Tüketici dernekleri, sigorta poliçelerinde serbest piyasa kurallarının geçerli olduğunu ve tüketicilerin istedikleri acente ve şirketten kasko yaptırma özgürlüğüne sahip olduğunu vurguluyor. Aktif durumlarda mahkemeye başvurma hakkı da bulunuyor.