Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, enflasyon raporu toplantısında kredi kartı harcamalarındaki yükselişi takip ettiklerini ve bu konuda çalışmalarının olduğunu belirtmişti. Ayrıca Karahan, kredi kartlarında düzenleme yapılması gerektiğini de düşündüklerini söylemişti. Bu açıklamanın ardından ekonomistler, kredi kartında asgari ödeme tutarının artırılacağı, limitlerin düşürüleceğini iddia etti. Bu iddialar Mehmet Şimşek ve iletişim başkanlığı tarafından yalanlandı. Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör, kredi kartlarına getirilecek kısıtlamaları açıkladı.
Haberin ilgili kısmı şu şekilde:
"Seçimden sonrasında ise…
Bu konuda çeşitli görüşler oluşmaya başlamış durumda… Birincisi, dar gelirli ve asgari ücretlinin enflasyonun bu kadar yüksek olduğu bir ortamda kredi kartında herhangi bir düzenleme yapılması beklenmiyor. Zira, sabit ve dar gelirli acil ihtiyaç duyduğu bir ürünü peşin almaya bütçesi yetmediğinde kredi kartından taksit seçeneğini kullanıyor.
Kredi kartlarında 20 bin, bireysel tüketici kredilerinde de 100 bin liranın altına limit gelmemesi ağırlıklı görüş…
LÜKS TÜKETİM VE İTHAL ÜRÜNLER
İkincisi, bir düzenleme olacaksa, bu yüksek gelir grubunun lüks tüketim harcamalarını ilgilendirecek. Ve de ithal ürünleri…
KREDİ TAKSİT SAYISI DÜŞECEK Mİ?
Üçüncüsü de asgari ödeme tutarı, taksit ve faizle ilgili konularda henüz netleşen bir durum yok. Şunun da altını çizmekte fayda var. Kart taksit sayısının enflasyonla mücadele kapsamında tüketimi kısmak için azaltılması isteniyorsa bunu bankalar kendileri yapamaz mı? Giyim alışverişinde mağazalarda banka tüketiciye ekstra taksit sunmuyor mu? BDDK havayolu, seyahat acenteleri ve konaklama ile ilgili yurtdışı harcamalarında kredi kartına taksit yapılmama kararı almasına rağmen bu harcamalar Türkiye'ye geldikten sonra bankalar tarafından taksitlendirilmiyor mu? Kredi kartına taksit yaptırarak telefon alma şansı olmamasına rağmen ihtiyaç kredileri, alışveriş kredileriyle bu yol açılmıyor mu?