Kredi kartı sahipleri derin bir ‘oh’ çekecek! O kısıtlamalar kaldırıldı

Kredi kartı sahipleri derin bir ‘oh’ çekecek! O kısıtlamalar kaldırıldı

Merkez Bankası, Mart ayında kredi kartlarından nakit avans işlemlerinde taksit sayısını düşürmüştü. Bu kısıtlama alınan bir karar doğrultusunda kaldırıldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024 yılının ilk çeyreğinde parasal sıkılaşma adımlarının sekteye uğramamasın gerekçe gösterilerek kredi kartlarına yönelik çok sayıda kısıtlamalar getirildi.

Picture background

Mart ayında tüm bankalar tarafından müşterilerine sunulan taksitli nakit avans uygulamasına sınırlamalar getiren Merkez Bankası, bu kapsamda normal şartlar altında 12 aya kadar çıkabilen taksitli nakit avans vadeleri, ilk olarak 6’ya, daha sonrasında da 3 aya kadar düşürdü.

BDDK’DAN BANKALARA ÇAĞRI

BDDK kısa süre önce tüm bankalara normalleşme çağırısında bulundu ve bankaların bu çağrı üzerine peş peşe faiz kısıtlamalarından vazgeçtiği bilgisi elde edildi.

Picture background

Neredeyse tüm özel banka, şu anda müşterilerine 12 aya varan vadelerle taksitli nakit avans imkanı sunarken, alınan bu kararın gerekçesine ise nakit avans faizlerinin yüzde 5 seviyesine kadar çekilmesi gösterildi.

YÜZDE 5 FAİZ NAKİT ÇEKİMİ BİTİRDİ

Elde edilen bilgilere göre, sıkı para politikası yüksek enflasyon eriyen alım gücü yılın özellikle ilk çeyreğinde vatandaşları kredi kartından nakit çekim ve kredili mevduat hesaplarına yönlendirdi.

İhtiyaç kredi faizine göre oldukça düşük kalan kredili mevduat hesabı ile kredi kartından nakit çekim faizlerine 16 Mart tarihinden itibaren yüzde 5 faiz getirildiği, gecikme faizi ise yüzde 5,3’e çıkarıldı.

Picture background

Alınan bu karar özellikle kredi kartından nakit çekimde etkili olurken, Bankalararası Kart Merkezi verilerine göre, kredi kartından nakit çekim yılın ikinci çeyreğinde birinci çeyreğine göre yüzde 50,11 azaldı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.