Kurbanlık alacaklar dikkat! Uzmanında kritik uyarı

Kurbanlık alacaklar dikkat! Uzmanında kritik uyarı

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde uzman isim kurbanlık hayvan satın alacak vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

Ayvalık’ın en büyük çiftliğinin de sahibi olan Baysal, yaptığı açıklamada, "Vatandaşlarımız kurbanlıklarını alırken en çok dikkat etmeleri gereken husus, büyükbaş hayvanın 2 yaşını doldurmuş olmasıdır. Biz buna halk arasında 'çapak attı' deriz.

aw217965-06.jpgBüyükbaş hayvanların öndeki alt iki dişinin 2 yaşını doldurduktan sonra dökülmesi, çapak attı olarak bilinir. Bu nedenle kurbanlık hayvan seçilirken bu duruma dikkat edilmesi oldukça önemlidir. Çapak atmayan yani diş dökmemiş hayvanlar kurbanlık olarak kabul edilmez. Bu sebeple, 2 yaşını doldurmuş ve süt dişlerini kaybetmiş hayvanlar kurbanlık için uygun hale gelir," dedi.

aw217965-05.jpgKüçükbaş hayvanlar için ise, kurbanlık olabilmeleri adına en az 6 ayı doldurmuş olmaları ve annelerinin boyunu aşmış olmaları gerektiğine vurgu yapan Baysal, "Ayrıca, hayvanın hiçbir uzvunun eksik olmaması önemlidir. Örneğin; boynuzu kırık olmamalı, besili ve görünüş olarak sağlıklı olmalıdır. Kurbanlık alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da salya akıntısı ve ayak ağrısı olmamasıdır.

aw217965-04.jpgHayvanın burun akıntısı varsa, mutlaka bir hastalığı vardır. Belki üşütmüştür ama Allah korusun, bu durum şap hastalığının belirtisi de olabilir. Bu yüzden, kurbanlık hayvan alırken bu tür belirtiler gösteren hayvanlardan uzak durulması faydalıdır. Zira bu tür hayvanlar hem kurbanlık olamaz hem de insan sağlığı açısından ciddi risk taşırlar," diye ekledi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.