Kuru fasulyeyi özellikle pilavın yanında ya da üstünde çok seviyorsanız ancak buna karşılık olarak midenizde gaz yaptığı için çok sık tüketmekten korkuyorsanız üzülmeyin. Bakliyatın gazını almak için önemli bir yöntem bulunuyor.
Bakliyat tüketmek, eğer özel bir rahatsızlığınız yoksa mutlaka gereklidir. İçerisinde protein, vitamin, lif ve mineral bulunan bakliyatlar haftalık beslenme programınızda bulunması gereken besinlerdendir. Ancak birçok kişiye gaz yapabilir. Bunun birçok sebebi vardır. İçeriğindeki antinutriyenler, şeker, lif ve yüksek nişasta, sindirimi etkileyerek gaz oluşumuna neden olur.
Üstelik sadece kuru fasulye değil, mercimek, nohut gibi baklagiller de gaz oluşumuna neden olabilir. Özellikle huzursuz bağırsak sendromuna sahip olan kişiler, gaz sancısını çekerler. Bu yüzden bakliyat pişirmeden önce haşlarken bu ürünlerin gazını almak önemli bir detaydır. Peki, bakliyatların gazını ne alır?
SADECE 1 ÇAY KAŞIĞI KOYMAK YETİYOR
Bakliyatları pişirme öncesi haşlarken içerisine 1 çay kaşığı kimyon ekleyerek gaz sorununa çare bulabilirsiniz. Öte yandan kekik kullanmak da aynı etkiyi verebilir.
Temel olarak baharatlar, bakliyat gazını almak için önemlidir. Kimyon haricinde kişniş, zencefil, karbonat gibi baharatlar gaz oluşumunu azaltır.
Karbonatı, bakliyat pişirme esnasında yarım çay kaşığı şeklinde tencereye eklerseniz bir diğer etkili seçeneği uygulamış olursunuz.
BAKLİYAT GAZINI ÖNLEMEK İÇİN YAVAŞ PİŞİRİN
Bakliyatların gaz yapmasını önlemek için yavaş pişirmeniz püf noktası olarak sayılıyor. Düşük ateşte, ağır ağır ve karıştırarak pişirmelisiniz. Öte yandan pişirmeden bir gece önce suyun içinde bekletmeniz de işe yarayacaktır. Suyu değiştirip tekrar bekletmeniz de önemli.