Ünlü ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, Türkiye'nin enflasyonla mücadelesine ilişkin çarpıcı tespitlerde bulundu. Özgeçmişini kaleme aldığı yazısında, 2001 krizini hatırlatarak, o dönem alınan ciddi önlemlerin enflasyonu üç sene sonra tek haneye düşürdüğünü anlattı. Ancak şimdi, 22 yıl sonra, Türkiye'nin aynı dönemin içinde bulunduğuna dikkat çekti.
Eğilmez'in hazırladığı tabloda Türkiye'deki tüm enflasyon türlerinin yer aldığına vurgu yaptığı yazısında, skimpflasyon, shrinkflasyon ve greedflasyon gibi yeni tür enflasyon görünümlerine değindi.
Bu yeni türlerin, kaliteyi düşürüp fiyatı aynı tutmak veya miktarı azaltıp fiyatı aynı tutmak gibi yöntemlerle ortaya çıktığını belirtti. Fiyatların genel düzeyinin sürekli olarak yükselmesinin enflasyon olarak tanımlandığını ifade eden Eğilmez, bu yeni tür enflasyonların süreklilik taşıması gerektiğini vurguladı.
Eğilmez, özellikle petrol fiyatlarındaki artışın, enflasyonun yükselmesine neden olduğunu ifade etti. Petrolün dışarıdan ithal edildiğini ve dünya fiyatlarındaki değişikliklere bağlı olarak benzin fiyatlarının sürekli arttığını belirtti.
Ancak hükümetin vergi politikaları gibi iç faktörlerin de fiyat artışına etki ettiğini, ancak bunun fiyat artışı olarak değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.
Eğilmez, enflasyonun asıl olarak üretim maliyetlerinin veya talepteki artışların fiyatlara yansımasıyla ortaya çıktığını söyledi. Üretim maliyetlerinin artması durumunda arz enflasyonu, talepteki artışın fiyatlara yansıması durumunda ise talep enflasyonu yaşandığını belirtti.
Bu durumların dışında kalan fiyat artışlarının ise enflasyon değil, fiyat artışı olarak değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Türkiye'nin içinde bulunduğu enflasyon sorununu çözebilmesi için kapsamlı bir programın uygulanması gerektiğini vurgulayan Eğilmez, benzer önlemlerin 22 yıl sonra tekrar uygulanmak zorunda kalınmasının acı olduğunu ifade etti.
Geleceğe ilişkin olumlu beklentilerin sağlanması ve kapsamlı bir istikrar programının hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.