Sosyal yardım programlarındaki etkinliği artırmak için yapılan bu hamle, ihtiyaç sahibi vatandaşlara daha fazla destek sunmayı hedefliyor.
Sosyal yardım programlarındaki etkinliği artırmak için yapılan bu hamle, ihtiyaç sahibi vatandaşlara daha fazla destek sunmayı hedefliyor.
Yakın zamanda yapılan açıklamaya göre, dar gelirli ailelere ve diğer sosyal yardım alanlara yönelik yardımlarda yaklaşık yüzde 50'lik bir artış gerçekleştirildi.
Geçtiğimiz haftalarda, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından düşük gelirli ailelere yönelik büyük çaplı bir destek paketi duyuruldu. Bu paket kapsamında 4 milyar TL'lik kaynak ayrıldığı açıklandı.
Ayrıca, Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemelerinde de yaklaşık yüzde 50'lik bir artış yapıldı. Bakan Mahinur Özdemir Göktaş'ın duyurusuna göre, bu artışla birlikte sosyal ve ekonomik destek ödemeleri ortalama 5330 TL'ye yükseldi.
Okul öncesi eğitim alanlara ise 3614 TL ödeme yapılacak. Bu zamlı ödemelerin kısa sürede hesaplara yatırılması bekleniyor.
Koruyucu ailelere yönelik yapılan ödemelerde de önemli bir artış gerçekleşti. Çocuk başına yapılan aylık ödemeler, 5705 TL'den 8895 TL'ye yükseltildi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın bu hamlesi, vatandaşlar arasında büyük bir ilgiyle karşılanıyor. Vatandaşlar, bu desteklerle ekonomik rahatlama ve sosyal yaşantılarının desteklenmesi beklentisi içindeler.
DESTEK ÖDEMELERİNİN ŞARTLARI NELERDİR?
İhtiyaç sahibi ailelere 12 aylık bir süre boyunca destek sağlanıyor. Programın 1 yıl daha uzatılması ve bu süre boyunca da 12 ay daha destek verilmesi kararlaştırıldı.
Bu çerçevede, ikinci 12 aylık dönemde (Temmuz 2023 - Haziran 2024) ihtiyaç sahibi ailelerin hane içindeki kişi başına düşen gelir tutarına göre belirlenen 4 farklı gelir aralığı için farklı yardım tutarları ile aylık olarak desteklenmeleri sağlanacak.
Aile Destek Programı başvuruları, e-Devlet Kapısı üzerinden veya ikametgâh adresinin bağlı olduğu 3294 sayılı Kanun kapsamında kurulmuş Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına yapılabiliyor.
Başvuran kişinin belirli kriterlere uymaması durumunda başvurular değerlendirmeye alınmayacak olup bu kriterler arasında Türk vatandaşı olmama, Mavi Kart sahibi olma, yerleşim adresinin yurt dışında olması, 18 yaşından küçük olma, hanesinde belirli meslek gruplarına dahil kişilerin bulunması gibi durumlar yer alıyor.
Aile Destek Programı kapsamında geçerli başvurular, hanenin sosyoekonomik profilinin ve gelir seviyesinin belirlenmesi için ilgili Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına iletilmek gerekiyor.
Hak sahibi hanelere sağlanacak destek tutarları, hanedeki kişi başına düşen aylık gelirin belirli aralıklara göre belirlenmektedir. Bu aralıklara göre aylık destek tutarları değişiklik gösteriyor.
Ayrıca, kapsamın genişletilmesiyle birlikte getirilen Çocuk Destek Bileşeni ile hak sahibi hanelere hanedeki çocuk sayısına göre ek destek sağlanıyor.