Mahkeme İBB'yi haklı buldu! Faiziyle geri ödenecek

Mahkeme İBB'yi haklı buldu! Faiziyle geri ödenecek

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), yapılan trafik cezalarından elde edilen gelirin yüzde 30’unun kendilerine ödenmesi gerektiği halde bu tutarın tahsil edilmemesi üzerine dava açtı. Mahkeme İBB’yi haklı buldu.

İBB’nin Ulaşım Yönetim Merkezi tarafından işletilen Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) aracılığıyla kesilen trafik cezalarının tahsilatında yaşanan hukuki uyuşmazlık, mahkeme kararıyla çözüme kavuştu.

İBB ÖDEMELER GERÇEKLEŞMEYİNCE YASAL YOLA BAŞVURDU

İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü ile İBB arasında yapılan protokolde, EDS sistemi üzerinden kesilen trafik cezalarının yüzde 30’unun belediyeye ödenmesi gerektiği belirtilmiş olmasına rağmen, bu ödemeler bir süredir gerçekleşmedi.

686151-1977070358.jpg

MAHKEME KARARINI VERDİ

2011-2014 yıllarına ait toplam 74.389.731,60 TL'nin İBB’ye yasal faiziyle birlikte ödenmesi talebiyle Temmuz 2023’te açılan davada, İstanbul 2. İdare Mahkemesi, belediyenin haklı olduğu sonucuna vardı. Mahkeme, ilgili tutarın yasal faiziyle birlikte İBB’ye ödenmesine karar verdi.

“CEZALARIN YÜZDE 30’U ÖDENİR”

Mahkemenin kararında, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun Ek 16. maddesi uyarınca, belediyeler tarafından kurulan ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından trafik ihlallerinin tespitinde kullanılan elektronik sistemlerden elde edilen gelirlerin yüzde 30’unun belediyelere hizmet bedeli olarak ödenmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, taraflar arasında imzalanan protokolde de benzer bir hükme yer verildiği belirtildi.

mahkeme-ibb-yi-hakli-buldu-yasal-faiziyle-odenecek.webp

Mahkeme kararı doğrultusunda, İBB’nin talep ettiği 74.389.731,60 TL’nin yasal faiziyle birlikte ödenmesi gerektiğine hükmedildi. Ayrıca, mahkemenin bu kararına karşı 30 gün içinde istinaf yolunun açık olduğu, başvurunun reddedilmesi durumunda Danıştay'a temyiz yolunun da mevcut olduğu ifade edildi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.