Mayıs ayında en çok onun fiyatı arttı 'Bu kadarı da beklenmiyordu'

Mayıs ayında en çok onun fiyatı arttı 'Bu kadarı da beklenmiyordu'

İstanbul Ticaret Odası (İTO), Mayıs ayında fiyatı en fazla artan ve azalan ürünleri açıkladı.

İstanbul Ticaret Odası (İTO), Mayıs ayında İstanbul'da perakende fiyatı en fazla artan ve azalan ürünleri açıkladı. Buna göre, köprü geçiş ücreti fiyatında %60'lık artış ile en büyük artış yaşanırken, sivri biber fiyatında ise %45'lik düşüş gerçekleşti.

İTO'nun İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi'nde yer alan 242 ürünün fiyatlarını incelediği raporda, 147 ürünün fiyatında artış, 21 ürünün fiyatında düşüş ve 74 ürünün fiyatında ise değişme olmadığı görüldü.

kopru.jpg

ULAŞIMDA BÜYÜK ARTIŞLAR

Ulaştırma ve haberleşme harcamaları grubunda yer alan köprü geçiş ücreti, %60'lık artış ile Mayıs ayında fiyatında en fazla artış gösteren ürün oldu. Bu artışı, kültür eğitim ve eğlence harcamaları grubundan %43,75 ile bilimsel ve edebi kitap, %37,12 ile şehir şebeke suyu takip etti.

GIDADA HEM ARTIŞ HEM DÜŞÜŞ

Gıda harcamaları grubunda ise yaş kuru sebze ve meyveler alt grubunda limon %26,68, kabak %15,90 ve çikolata %13,71 oranlarında fiyat artışı yaşadı. Buna karşın, aynı alt grupta sivri biber %44,57, erik %28,38, taze fasulye %25,17, domates %24,73 ve bezelye %23,04 oranlarında fiyat düşüşleri gerçekleşti.Giyim harcamaları grubunda da iç çamaşır-kadın %29,62, iç çamaşır-erkek %16,18 oranlarında fiyat artışları gözlemlendi.

para.webp

EV EŞYALARINDA DA ARTIŞ

Ev eşyası harcamaları grubunda ise ütü %23,92 ve çamaşır suyu %13,20 oranlarında fiyat artışı yaşandı.Mayıs ayında İstanbul'da genel olarak fiyatlarda artış eğilimi hakim olsa da, bazı ürünlerde düşüşler de gerçekleşti. Bu durum, küresel ve ulusal ekonomik gelişmelerden ve mevsimsel faktörlerden etkileniyor.

İTO'DAN YETKİLİLERE ÇAĞRI

İTO, yaptığı açıklamada, piyasalardaki fiyat dalgalanmalarının kontrol altına alınması için yetkililere göreve davet etti. İTO ayrıca, tüketicilerin de bilinçli alışveriş yaparak fiyat artışlarından en az şekilde etkilenmesini sağlayabileceklerini belirtti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.